Ilm on hukas nagu kuldnokk lumes

Kliima on täiesti hukka läinud, sest nägin 9. jaanuaril 2009 Tallinnas kuldnokka, kes oli loobunud lõunasse lendamisest ja pidi nüüd lume vahelt toitu otsima. Minu teada on tegemist putuktoidulise liigiga. Seega oli kurb vaadata teda nokaga maad tagumas, justkui lootes vihmaussi leida.

Kuldnokk 9. jaanuari 2009 Tallinna Stroomi ranna rohus. Foto Virgo Kruve
Kuldnokk 9. jaanuari 2009 Tallinna Stroomi ranna rohus. Foto Virgo Kruve

Mõnevõrra olen imestunud, sest novembri lõpus oli Tallinnas umbes nädalane rohke lumega periood ja alla -5 kraadist ilma on ka pärast seda mitmed päevad järjest esinenud. Isegi praegu on jääpiir umbes 100 meetrit rannast ja lahtise vee piirile kogunesid kajakad või haned. Arvan, et rohkem need esimesed. Või äkki saate ise järgmise pildi järgi paremini aru, sest jääle lähivõtet tegema ma ei läinud.

Talvine meri stroomi rannas vaatega Rocca al Mare keskusele.
Talvine meri stroomi rannas vaatega Rocca al Mare keskusele.

Huvitav, kas see läheb kirja kui 2009. aasta esimene kuldnoka vaatlus Eestis?

Stroomi ranna kuldnokk 9. jaanuar 2009
Stroomi ranna kuldnokk 9. jaanuar 2009

Lisaks veel üks pilt küljelt

Külmunud maast pole usside kätte saamine kuigi lihtne.
Külmunud maast pole usside kätte saamine kuigi lihtne.

Loodetavasti leiab ta toitu mõnest lindude toidumajast. Ma ei oleks pärast tänast päeva sugugi üllatunud kui näeksin kuldnokka pekitüki küljes, sest vaevalt ta seemneid sööb aga kes teab, ilm on niigi hukas.

Täna tuli ka Marje Josingu suu läbi teade, et IV kvartalis jätkas Eesti majandus ja tööstus langust, sest inimesed kardavad töökoha kaotamist ega julge eriti tarbida. Ka kaubandus tõmbub kokku.

7 thoughts on “Ilm on hukas nagu kuldnokk lumes

 • 5. märts 2009 at 10:44
  Permalink

  Tere! Siin on tegu siiski musträstaga!

  Reply
 • 13. märts 2009 at 14:13
  Permalink

  Tore lugeda, et roheliste erakonnas tuntakse paremini liike ning rohelised puugid ja strandbergi jüngrid tulid seda ka siin õppetama.
  Kuidas kulgeb teil Roheliste Erakonnas see Strandbergi imesegu tegemine? See mida ta paar aastat tagasi terevisioonis presenteeris ja mis koosnes hundinuia tõlvikutest(kui see on õige termin). See torge oli väga irooniline, sest roheliste juht tahtis teha ehitusmaterjali väidetavalt looduskaitse alla kuuluva taimeliigiga.

  Reply
 • 7. aprill 2009 at 07:47
  Permalink

  Elan Raplamaal, Lauknal ja minu lindude söögilaual olid mõned kuldnokad kogu talve igapäevased külalised.

  Reply
 • 10. jaanuar 2010 at 15:51
  Permalink

  ma ei kuulu ühtegi erakonda, aga sellegi poolest võin kinnitada, et fotol on musträstas, mitte kuldnokk.

  Reply
 • 20. veebruar 2010 at 08:14
  Permalink

  Täna hommikul lindude söögilaua ümber olid: kuldnokk, rohevindid, sootihane, sinitihased ja muidugi ka rasvatihased. Kuldnokka nägin küll esimest korda. Pikalt pidama ei jäänud, lendas varsti minema.

  Reply
 • 26. märts 2010 at 15:22
  Permalink

  Kuldnokkadega välimuselt sarnased on musträstad, kes on asulates väga sagedased talvituvad rändlinnud. Vahet teha on lihtne: kuldnokal on helekollane nokk ja metalselt läikiv must sulekuub, musträsta isaslindude sulestik on tuhm must ja nokk tumekollane, emastel on nokk ja sulestik tumepruunid. Kuldnokk lendab sirgjooneliselt ja kiirete ühtlaste tiivalöökidega, musträstas seevastu lendab lainjalt, aeg-ajalt tiibu lehvitades ning vahepeal langevas kaares liueldes. Maas kulgeb kuldnokk astudes, kuid musträstas hüpetega

  Reply
 • 20. aprill 2010 at 14:57
  Permalink

  Siiski on pildil musträstas.

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga