Viharaadio paljastas ennast jälle

0808774-viharaadio-logoVikerraadio saadete eest tasutakse Eesti Vabariigi eelarvest. Ometigi õigustavad nad koolipoisi klähvimist Venemaa suursaadiku kallal. Kui naabri diplomaat käitus kohatult, siis tegelegu sellega Välisministeerium. Mida on Urmas Paeti suu täis, et ta vaikib? Ja koolipoisi viskumine sellises olukorras Eesti Vabariigi väärikuse kaitsele on naeruväärne. Seda peaksid tegema palgalised töötajad Islandi väljaku Välisministeeriumi majas.

Riikide vahelises diplomaatias ja üldises kommunikatsioonis kehtib võrdväärsuse printsiip. Kui ametlikku staatust omav inimene kasutab iga inimese võõrandamatud inimõigust, olla loll (see pole ühegi seadusega keelatud), siis juhib sellele tähelepanu temaga võrdväärsel hierarhia kohal olija. Seda tööd ei jäeta koerapoisile*, kelle taoliste ütluste õigustamine ja võimendamine oli eile Viharaadios lausa päeva plussiks nimetatud. Täpsemalt küll asjaolu, et koerapoisi peale pahandanud kooli direktor võib selle eest omakorda kõrgemalt poolt karistatud saada.

Selliste väljaütlemiste peale ei kuku krants klähvima ega minister Lukas ei susi teda selja tagant veel kepiga tigedamaks. Hoopis vastutustundetu on aga meedia poolt teha sellistest kasvatamatutest nolkidest veel mingi “meedia kangelased”.

Kirjutan siis igaks juhuks veelkord, et Venemaa suursaadiku sõnakasutus polnud kindlasti juhuslik ja ei pruukinud olla ka tõele vastav aga sellele reageerib enesest lugu pidav riik väärikalt ja kindlasti mitte koerapoisi suu läbi. Minul on häbi kanda EV passi kui selle riigi väärikuse eest peavad viskuma võitlusse poisikesed. Antud juhul oli küsimus veel ka kõigest verbaalses või kirjalikus reageeringus.

Tiit Karuks: Tõepoolest, täna me oleme kaassaatejuhi Lauri Varikuga välja valinud päeva plussi. Ja see ei ole võib-olla niivõrd konkreetse sündmuse puhul Kui me tahame päeva plussina tunnustada protsessi ja ma loen teile ette uudise ja siit jätkab mõttekäiku juba Lauri:

Haridusminister Tõnis Lukas ei välistanud, et Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski väiteid kommenteerinud koolipoiss Sergei Metlee-evi, … Metlevi, kooli direktor võidakse vallandada. Lukas märkis ETV hommiku programmis Terevisioon, et ta on olnud ühenduses Tallinna Haridusametiga, kes tegeleb Mustamäe Reaalgümnaasiumiga otseselt. Haridusministeerium ei saa juriidiliselt kooli juhti ametist tagandada, vahendavad Eesti Reformierakonna Ringhäälingu uudised. Minister rõhutas, et Eestisse positiivselt ja lojaalselt suhtuvaid inimesi nagu Metlev on, tuleb kindlasti kaitsta, lisades, et vajadusel teeb ministeerium kõik, et noormehe tagakiusamist takistada.“

Ja tõesti see protsess vältab juba üle nädala. Ja tõepoolest vahepeal oli oht, et vaata ,et poiss visatakse oma arvamuse avalduse eest koolist välja. Õpilasnõukogust või õpilasomavalitsusest juba ta eemaldati peasekretäri kohalt aga tundub nii, et asjad asetuvad siiski nende õigetele kohtadele ja Lauri, sina oled ju tegelenud sellega juba ju eelmisel nädalal.

Lauri Varik: Jah, see noormees käis nädal tagasi meil siin stuudios ja tuleb teda tõesti tunnustada, et ta ei ole ka araks löönud selle kooli poolse reaktsiooni järel, vaid on endale kindlaks jäänud ja julgelt kaitsnud neid seisukohti ja väga eesti-meelne noor inimene, kes on loomulikult ka Eesti Vabariigis juba ka sündinud ja täiesti patriootiline Eesti ajaloole.

Ja selles mõttes tuleb teda igati tunnustada. Samas võib olla ääremärkusena siin antud juhul mainiksin ära, et ma mitte mingil juhul ei toeta ega ei tunnusta neid kooli inimesi aga ma ikkagi avaldan neile austust selles osas, et nad ausalt ka Aktuaalse kaamera telekaamera ees ütlesid välja oma väga otsese seisukoha Eesti ajaloo ja diskrimineerimise suhtes. See oli küll väga lühikese repliigina aga see näitas väga ilmekalt mismoodi need õpetajad selles Mustamäe koolis jätkuvalt mõtlevad ja, ja selles osas tuleb kahjuks tunnistada, et midagi paremuse poole pole kahjuks liikunud aga õnneks on heameel öelda, et venekeelsete noorte seas selline mõte, sellised mõtted enam väga levinud ei ole. Ja samas probleem on endiselt jätkuvalt üleval ikkagi, sest me teame, et meie ümber ee elab tegelikult väga palju inimesi, kes tegelikult elavad Eesti Vabariigis ka hoopis erinevas aeg-ruumis.

Kuula tiit_karuks_ja_lauri_varik nädala pluss 17. märts 2009

Tuletan meelde, et Rwanda genotsiidi (hutud tapsid 100 päevaga umbes  800 000 tutsi) õhutasid ka 2 raadiojaama, mille 3 töötajat mõisteti ÜRO tribunali poolt ka viha kampaanias süüdi.

Ma peaaegu mõistan Vikerraadio palavat toetust valitsuse erakondadele (Jaanuaris oli 76 protsenti poliitikutele antud kõneajast kolmikliidu inimestele, olen sellest ka pikema ülevaate kirjutanud).

Samuti tuletan meelde, et Viharaadio nimetas päeva plussiks Elmar Sepa vahistamise selle samal päeval kuigi siiani pole vist isegi mitte süüdistust esitatud.

Euroopast vaadates on Eesti pigem Kosovo sarnane lõhestatud riik. Tegelikult ongi Euronews näidanud reportaazi eestist kui kahe kogukonnaga riigist. Kui Eesti meedia propageerib õigluse sildi all koerapoiste klähvimist, siis see suurendab ainult võõrandumist.

*koerapoiss – aadlikel oli ennevanasti hobi koeri kasvatada. Sellega tegelesidki koerapoisid. Aga nad olid töötajate hierarhias isegi köögitüdrukust madalamal. Väga harva laskus aadlik suhtluseni koerapoisiga.

One thought on “Viharaadio paljastas ennast jälle

  • 18. märts 2009 at 14:11
    Permalink

    Sa räägid häbist kanda EV passi ja väärikusest suhtlemisel samal ajal nimetad teist inimest “koerapoisiks”, veel parem “krantsiks” ja tema mõttevabadust “klähvimiseks”.

    Paneb mõtlema.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga