blogid ja internett

Äripäeva lugemine on arvutile kahjulik

Pean siis hoiatama Äripäeva reklaami eest, mis kergemal juhul väljendub plinkivas ruudus (umbes 5-6 korda sekundis) ja halvemal juhul jooksutab lihtsalt arvuti kokku. Tänud Kirjatsura, et hoiatasid.

Selline ikoon plingib teksti peal 5-6 korda sekundis. Blokeerib hiire kasutamise.
Selline ikoon plingib teksti peal 5-6 korda sekundis. Blokeerib hiire kasutamise.

Võite nüüd küsida, et miks ma veel sinna isegi hoiatuse järel läksin? Vastus lihtne, sest leidsin RSS-ist ühe artikli mis huvi pakkus ja lootsin, et äkki sai neil eelmise nädala lugejate peletuskampaania läbi ja paberlehe tellijate arvu hüppeline tõus võimaldas arvutis lugejate terrori lõpetada.

Igatahes vaatamata plinkivale ikoonile, ei näinud ma reklaami ja selle sisust sain teada ülal viidatud lehe lingilt. Mul nimelt on adblock Firefoxi külge pandud ja ilmselt on minu elu selle tõttu kirevatest, rääkivatest ja hüppavatest “Meelis Mandel hirmutab” tüüpi reklaamidest ikka väga tühi ja kõle. Aga teate mis, ma ei tunne selle järgi üldse puudust. Lihtsam variant on brauseris ka flashi kasutamine ära keelata või see üldsegi maha installida, sest mina ei ole juba mitmeid kuid kohanud neid muul otstarbel kui reklaamideks. Ei, eksin natuke, youtube jaoks on siiski flashi vaja.

Lugesin esmaspäevasest juhtumist, kus Päevaleht kirjutas kohe-kohe pankrotistuvast Tallinna linnakassast (seda juttu räägitakse juba 2002-st aastast) ja sellele reageeris Tallinna linn on-line versiooni reklaami tellimisega, et tuua lugejateni tegelik info. Sellest sain teada alles pärast Inno ja Irja blogi lugemist, sest nagu arvata võite, on mul ka EPL-i reklaamide kraan kinni keeratud.

Mulle tundub, et ajalehed hakkavadki edaspidi kirjutama ründavaid artikleid näiteks Tallinna linna kohta ja loodavad, et vastulause võimaluse mitte andmise järel on rünnatav sunnitud tellima tasulise pinna. Sellega saavutab ajakirjandus konflikti=lugejate huvi=palju kommentaare=palju reklaamide näitamisi adblock´i mitte kasutajatele=omakorda reklaamijate huvi “loetava” lehe järgi ning lisaks peab rünnatav veel ka reklaamiraha peale maksma. Seega toimub ka reklaamilt raha tellimine.

Kui tulla veel tagasi paberile trükitud Äripäeva juurde, siis digitaalne lõhe ühiskonnas on endiselt märgatav aga seda ei saa muuta läbi arvuti soetanud inimeste saatmise tagasi paberit lugema. Ma tahan uudiseid minutite jooksul või vähemalt kord paari tunni jooksul ega ole nõus vaid tööpäeviti ja kord päevas saabuva lehega. Kui Meelis Mandel pole siiani saanud aru paberi ja veebimeedia lugejate erinevustest, siis tehku oma peal katse: kui kasutab praegu sõiduautot siis loobugu sellest ja liigelgu igale poole siis ühistranspordiga (takso on lubatud). Vaadaku, kas on mugav! Täpselt sama “mugav” oleks teha samm infoühiskonnast tagasi paberi juurde, sest kiiresti riknevate sõnumite kandjana pole tal enam mingit lootust turuosa suurendamiseks. See saab ainult väheneda või leida teistsugust kasutust.

PS. Adblock kohta lugege minu varasemaid kirjutis:
AdBlock likvideerib Delfi reklaamid (toimib ka ajalehtedele)
Ajalehed koondavad makulatuuri tootjaid

või siis www.eestiekspress.com

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga