eliitinimesed

Muuseumiöös oli asju – martsipanist presidendid

Õigemini oli tegemist vaid pooliku ööga, sest ükski muuseum ei olnud südaööst kauem avatud.

Nägin õhtu jooksul:

ühte telenägu, see blondiin, kes loeb ETV-s kell 20.00 kultuuriuudiseid, istus Loodusmuuseumi kolmandal korrusel keset surnud loomade topiseid. Mitte eksponendi, vaid väsinud külastajana.

Andmekaitseinspektsiooni Kadri tuli vastu Meremuuseumi trepil (Paksus Margaretas sai fantastilisi vaateid loojuva päikesega kullatud vanalinnale).

Keskaegses Niguliste kirikus nägin Juku-Kalle Raidi keskendunult kuulamas surma teemalist loengut, mille koht (kiriku põrandasse maeti sajandeid rikkaid inimesi) ega teema (inimese surm) ei üllatanud mind sugugi ,vaid pigem panid konteksti tema varem kirjutatud ja öeldud arvamused.

Ja tegelikult leidsin vanalinnast Pikalt tänavalt ülesse martsipanist tehtud President Toomas Hendrik Ilvese kuju. Nämma!

Martsipanist tehtud kuju president Toomas Hendrik Ilves´ega. Foto Virgo Kruve
Martsipanist tehtud kuju president Toomas Hendrik Ilves´ega. Foto Virgo Kruve

Lisaks oli seal kõrvalkapis ka Putin aga minu meelest ei olnud see kunstiliselt nii õnnestunud.

Martsipanist Vladimir Putin
Martsipanist Vladimir Putin

Samas ei saa ma 100 % tõenäosusega kindel olla, et tegemist oli söödavate kujudega aga arvestades sissepääsu läbi martsipanile keskendunud poe ja silti “galerii” ei jäänud minu jaoks küll kahtlust, et tegemist on maitsvate meeste ja naistega. Huvitav, kas selle kuju söömine kvalifitseeruks näiteks nõiduseks (voo-doo stiilis nõelte asemel on siis nuga ja kahvel) või lausa ametiisiku solvamiseks? Ikkagi presidendid, keda sööd!

Ma ei olnud ainus, kes selle poe pilkupüüdva vaateakna ees juba hämarduma hakkaval õhtul seisatas.

Martsipanile spetsialiseerunud pood Tallinnas Pikal tänaval paneb vaateakna ees seisatama.
Martsipanile spetsialiseerunud pood Tallinnas Pikal tänaval paneb vaateakna ees seisatama.

Kuid kaldusin teemast natuke kõrvale ja tahtsin lõpuks öelda, et tänasel rahvusvahelisel muuseumipäeval on ka avatud muuseumid tasuta külastamiseks avatud. Näiteks Ajaloomuuseum Pikk 17. Võimalik, et tasuta saab ka Eesti Meremuuseumi Lennusadama väljapanekule, Energiakeskusse (kuhu ei lastud laupäeval 23.45 enam sisse väitega, et meil läheb vähemalt tund ja kiiremini polevat võimalik), ning Linnamuuseumi. Ühtlasi olen pettunud, et muuseumiöö lõppes kell 22.00 Okupatsioonide muuseumis ja Vabaõhumuuseumis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga