Kinnisvara turu hindade mull ja pankade rööv-kasumid

Väga hea helistaja sattus Vikerraadio eetrisse rääkima kinnisvara hinnamulli teemal. Lisan siia ka kuulamiseks.

Käesoleval aastal on hinnad langenud 20 protsenti, möödunud aastal Pindi indeksis 52 protsenti (võrreldes hinnatipuga aprill 2007), detsembriga 2008 võrdluses aga 20 protsenti.

69 protsenti saate kuulajatest arvas interneti küsitluses samuti kinnisvara hindade langemist.

Millele siis helistaja tähelepanu juhtis ja milliseid lisamõtteid see minul tekitas?

Esiteks hakkas hinnaralli pihta 2004. kui oli Euroopa Liiduga liitumine ja räägiti, et kohe tuleb ka euro ja siis enam nii odavalt ei saa. Kui tookord maksis Mustamäe korter umbes 400 000 siis 10 protsendilise tootlusega võiks ta praegu väärt olla umbes 600 000 ringis ja ilmselt varsti jõuab selle juurde langus ka välja.

Teine aspekt oli püramiidskeemi sarnane käitumine, kus kallineva kauba omanikud müüsid selle ära ja ostsid endale uuema, suurema või parema ja väga harva võtsid selle tulu välja. Seega toimus tulu taaskasutamine ja see andis uut hoogu hinnatõusudele. Kõik teised nägid aga hindade tõusmist ja paanikast mõtlesid ka sellele laenurallile kaasa sõitma minna.

Kolmandaks meenutas pankade tekitatud aktsiamulli 1997. kui TALSE näis ainult tõusvat ja pangad andsid laenu aktsiate ostuks, sellega omakorda hindu üles viies. Kui see mull lõhkes, siis võeti inimestelt kõik ära, pangad said oma osa tagasi.

Samamoodi läheb ka praeguse kinnisvara hindade langusega, sest isegi praeguse sundmüügi korral jääb pangale tagastamata summa võlana ülesse ja inimesel tuleb seda ka edaspidi maksta. Seejuures on taolise võla intress nagu tarbimislaenul ehk siis 18 protsenti. Pole paha, garanteeritud tootlus ja võiduolukord iga variandiga.

Tuletan meelde, et 2007 suvel või oli see 2008, ei mäletagi, võeti vastu uus pärimisseadus, mille järgi muutusid ka võlad pärandatavaks. Seega surma korral pidid pärijad otsustama, kas kadunukese vara tasub üle võtta koos selle juurde käivate (laenu) kohustustega või oleks mõttekam olnud pärandist loobuda. Seega ei vabasta isegi enesetapp enam võlgadest!

Helistaja pakkus välja, et hinnalangus võiks pidurduda ülejärgmisel aastal ehk siis 2011 kui Tallinn on kultuuripealinn. Kui vaadata kahe majandusmulli, aktsiate ja kinnisvara, vahele jäävat ajavahet 10 aastat, siis järgmine võiks meid oodata umbes aastal 2018. Selleks ajaks on inimesed siis jälle ära unustanud, kuidas massihüsteeria korras neilt raha ära võeti.

Kas mäletate veel 1997 ja 1998 toimunud rahakriise? Tartus oli EAG autokeskuse püramiidskeem, Hoiupank pidi Daiwa afääri tõttu liituma Hansapangaga, tegevuse lõpetas Maapank (Malle Eenmaa kandis ainsa pankurina vanglakaristust), Forexpank, EVEA, Optiva ja mitmed kindlustusseltsid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga