Maagiline 09.09.09

Mulle meeldib tänane kuupäev ja eriti selle numbrimaagia. Nimelt pole vahet, kas tänast kuupäeva kahe numbri peale taandatuna lugeda vasakult poolt või paremalt poolt. Tulemus on sama. Lisaks on numbrer 9 ka üsna maagiline.

Üldiselt olen skeptiline kalendriga seotud tähtsundmuste ja astroloogiaks nimetatava “teaduse” suhtes. Nimelt on see alguspunkt aastate arvestamisel üsna suhteline. Meil on aasta 2009. aga islami usus 1430. ja judaismis hoopiski 5769. Üsna segadust tekitav ju.

Seega ei usu ma ka horoskoopide pädevust, sest kosmiliste taevakehade mõju planeedil Maa toimuvatele sündmustele ja selle aeg-ruumilist mõju on inimesed täpsemalt hakanud tajuma alles möödunud sajandil. Ööpäeva jagamisest tundideks ja selle arvestusest on ka inimkond rohkem arvanud ehk viimasel paaril sajandil. Ma küll ei tea kindlalt aga ei kujuta eriti ette, et 18. sajandil postitõldade ajastul oli näiteks kokku lepitud, et reis kahe linna vahel väljub hommikul kell 9. Tookord lihtsalt oli kokku lepitud, et “hommikul” ja kes jõudis “ennelõunal” siis see jäi hiljaks.

Möödunud sajandi algul käis ajaarvestus taolise tasku-uuri abil. Käesolev eksemplar oli omal ajal 875 prooviga hõbekorpuses sama soliidne kui tänapäeval keskmise kuupalga või kaks maksev ajanäitaja. Foto Virgo Kruve
Möödunud sajandi algul käis ajaarvestus taolise tasku-uuri abil. Käesolev eksemplar oli omal ajal 875 prooviga hõbekorpuses sama soliidne kui tänapäeval keskmise kuupalga või kaks maksev ajanäitaja. Foto Virgo Kruve

Kui rääkida veel ajatajust, siis mulle tundub ka praegu, et isegi Eesti erinevates linnades on ajaarvestus mõnevõrra erinev. Pealinnas on 5 minutit hilinemist vaja juba vabandada, provintsis käib ka akadeemiline veerandtund ja ilmselt külades arvestatakse täis ja pooltunni täpsusega. Tahtmata siin kuidagi õigustusi pakkuda aga ilmselt inimeste elutempo on erinev ja sellest ka taolise aja arvestuse erinevused.

Kui rääkida veel numbrimaagiast, siis ilmselt täna on abiellujate hulk suurem kui näiteks eile või siis homme. Ma ei hakka nende pilvitut taevast varjutama meenutusega, et vähem kui 100 aastat tagasi oli ka kalendris teistsugune kuupäevade arvestus ehk siis vana ja uus kalender. Selle tõttu oli ka Suur Oktoobrirevolutsioon hoopis novembri kuupäevaga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga