eesti meediamajandus

Postimees teeb osade artiklite veebis tasuliseks

Eile hommikul oli Vikerraadios eetris Toomas Leito lühikese intervjuuga Eesti meedia teemadel. Seal ta tõi välja, et valimiste periood ei ole ajalehtedele reklaamisadu toonud, isegi veebi reklaam on 37 % langenud. Postimees plaanib vabaks jätta vaid uudised, ülejäänud läheks tasuliseks.

“Kui jaemüük on kehvapoolne, tellimised ei edene ja reklaamiturg on täiesti põhjas, siis ega lehtedel kerge pole,” sõnas ta. “Ja paljukiidetud internetireklaam on kukkunud enam vähem võrdselt lehtedega – 37%,” lisas Leito. Leito sõnul tuleb ilmselt tulevikus ka uudisteportaalide lugejatel maksma hakata. “Postimees hakkab seda kohe katsetama. Uudised ja kommentaarid jäävad endiselt vabaks, kuid kõike, mis on analüütiline /…/, ei panda lihtsalt enam tasuta veebi üles,” ütles Leito. “Veebis küll saab neid materjale lugeda, kuid selleks peab hakkama veebis tellijaks. See tellimishind on küll odavam kui paberlehe tellimishind, kuid lugeja peab siiski maksma,” selgitas ta.

http://uudised.err.ee/index.php?06179456

interneti reklaam -37 %
interneti reklaam -37 %

Teksti juurde lisan veel kuuldust nii palju, et MaSu on tabanud ka erakondade valimiseelarveid ja neil ei ole enam raha kesklehtedes reklaami teha. Samuti on tavaline reklaami allahindlus 40 protsenti, kohati kuni 80 protsenti. Maakonna lehtedel on seis parem, näiteks Järva teataja reklaam on valimisteni ära broneeritud.

Telereklaami ei ole mõtet teha paari klipiga, see eelab ka head visuaalset teostust.

Kuulake klippi valimiste eelne reklaamituru olukord Leito analüüsiga 2. oktoober 2009 kell 9.19 Vikerraadio .mp3 failina

Taoline tasuliseks tegemine minule igal juhul meeldib. Sellega väheneb ajalehe loetavus ja umbkeelsed eestlased peavad hakkama mõtlema, et kas poleks odavam õppida võõrkeeli ja avastada endale kogu maailma tasuta interneti uudised.

Ütlen vahepeale, et mina ei ole postimehe, päevalehe ja õhtulehe veebi peale üksiku artikli juba mitmeid nädalaid lugenud. Kuid ometigi olen jälginud kõiki nende artiklite pealkirju. Ma lihtsalt ei lähe nende kodulehele vaid tellin RSS uudisvoo oma arvutisse ja loen siis pealkirju ning vaid mõnede eriti huvitavate puhul avan kogu teksti.

Mul on vaid üks elu ja ma ei kavatse seda kulutada kehvapoolse “Edasi” ajalehe propagandale. Kunagi oli ajaleht “Edasi” tõsiselt võetav väljaanne, mis muutis ka inimeste seisukohti aga praegu on neil email, rate, orkut, twitter, blogid, youtube, delfi, msn, skype, netlog, facebook ja kes teab mis info saamise teenused ning aega selle kõige kõrvalt Postimehe peale kulutada pole üldsegi kerge leida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga