majandus

IMF murdis Läti riigi

Läti valitsuskoalitsioon nõustus täna andma järgi Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Liidu nõudmistele ning kärpima järgmise aasta eelarvedefitsiiti nõutavas mahus.

Lätis lahkus just IMF-i delegatsioon, kuid järgmisel kuul peaks Riiga saabuma järgmine delegatsioon.

Lisaks IMF-le nõuab Euroopa Liidu eesistujariigi Rootsi valitsus Lätilt finantssüsteemi stabiliseerimiseks Dombrovskise valitsuse varem lubatud kärpemeetmete rakendamist. Sel kuul on Läti teemal karmilt sõna võtnud nii Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt kui rahandusminister Anders Borg.

Reinfeldt teatas, et Läti peab rahvusvahelise abipaketi saamiseks tegema suuremaid eelarvekärpeid. Borg kinnitas, et poliitilised märgid Lätis on murettekitavad ja nõudis, et Läti kärbiks oma kulutusi 500 miljoni lati võrra. Ta nentis eelmisel kuul, et majanduskriisi süvenemine Balti riikides võib mõjutada kogu Põhjamaade regiooni. Teisipäeval saabub Lätisse visiidile Euroopa Liidu rahandusvolinik Joaquin Almunia.

Majanduskriisis Läti taotles eelmisel aastal 7,5 miljardi euro (117 miljardit krooni) suurust rahasüsti. Lisaks Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) on Lätile lubanud abi anda ka Maailmapank, Euroopa Komisjon ja mitmed riigid.

http://www.delfi.ee/news/majandus/majandus/imf-surus-lati-polvili.d?id=26212953

Mida tähendab kärpimine? See tähendab riigis sisenõudluse vähenemist, tarbimise tagasiminekut ja hirmunud ostjaid, kes veeretavad iga münti sõrmede vahel.

IMF on sellel sajandil murdnud veel Argentiina riigi 2002. a majanduskriisi ajal, kus sealne valitsus oli IMF-i ees võetud kohustuste täitmiseks sunnitud omastama hoiustajate valuuta. Seda tehti nii, et iga hoiustatud USA dollari vastu anti umbes 5 sendi väärtuses Argentiina peesosid. Hoiustajatel kulus umbes 4 aastat ja riigis valitsuse ning presidendi välja vahetamine ning alles siis leidis ülemkohus, et nendega oli käitutud seaduste vastaselt. Ma isegi ei tea, kas seaduste mõistes jõuti ka taolise hoiuste natsionaliseerimise juurest tehtud ülekohtu hüvitamiseni.

Õpime euromünte. Foto Virgo Kruve
Õpime euromünte. Foto Virgo Kruve

Igatahes mina ei hoiaks raha ei kroonides ega välisvaluutas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga