23 CIA spiooni ja inimröövi abilist mõisteti Itaalias süüdi.

See on lugu Georg Walker Bush´i ehk parempoolsete poliitikute tegelikust palest. Kui kohtusse ei saanud minna, sest fakte ei olnud ja olid vaid kuulujutud, siis lihtsalt rööviti arvatav terrorist ja saadeti Egiptusse piinamisele.

5. novembri hommikul rääkis ETV sellest, kuidas 2003. CIA röövis Itaalist ühe taolise terrorimiga seotuses kahtlustatava, kuulas teda üle NATO lennuväebaasis ja lõpuks andis välja Egiptusele, kus siis meest piinati elektriga sedavõrd tõsiselt, et tema põis sai kahjustada ja tal on nüüd uriinipidamatus. Üks episood oli ka selline, kus peksti jalataldade pihta ning tehti ta sellega mitmeks kuuks liikumisvõimetuks.

Samuti lõiguti žiletiga tema peenist.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LDeGg9v4TUI]

Isegi pärast kõiki piinamisi ei saadud mitte ühtegi vajalikku infokildu. Selle asemel hoopis üks järjekordne näide, et jänkid ei täida seadusi ega austa inimõigusi.

Meenutame siinkohal, et Al Qaeda on ideoloogia ja selle eesmärkidest meile Lääne inimestele ei ole räägitud. Me ei tea, miks nemad tahavad rohkem surra kui meie elada ehk on valmis enesetapuks ükskõik kui väikse Lääne kultuuri kahjustamise pärast.

Ka mina ei tea kuidas on võimali, et sadade miljonite inimeste seisukohad mahuvad ühe ideoloogia ja grupi alla. Näiteks Eestis pidi NKVD likvideerima vägagi erinevaid vabadusvõitlejate gruppe (metsavennad või partisanid slaavi keeleruumis) enne kui reziimi vahetuse järgsed ühiskonna vastuhakud suudeti täiesti maha suruda.

Nüüd on meil aastakümneid hiljem tuua vist ainult paar juhtumit tsiviilelanike küüditamise eest mõistetud kohtuotsustest aga mitte ühtegi metsavendi tapnud (äkki ka piinanud) uue režiimi käsilaste kriminaalsete tegude karistamisest.

Selles suhtes Euroopa Liidu liikmesriigi kohus toimib ikkagi kiiremini ja väljaspool seadust ei õnnestu tegutseda ei USA riigil ega tema käsilastel, kannupoistel ja agentidel. Jääb üle loota, et kunagi mõistetakse reaalselt kohtus õigust ka Afganistani ja Iraagi sõja algatajate üle.

Ma pean silmas siinkohal otsuste tegijaid ja mitte Abu Ghraib vangla taoliselt, kus vangi läksid vaid kõige alama taseme käsutäitjad: Jeremy Sivits (24), Ivan Frederick (37), Javal Davis (26), Charles Graner (35) ja Lynndie Englandi (21). Nende ameerika “sõdurite” tegevusest iraaklaste piinamisel kirjutasin 26. mai 2004 artikli “Sõda vangidega: piinajad astusid kohtu ette“.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga