inimesed

11. septembri ohvrid viidi prügilasse nimega “värskelt tapetud” – Fresh Kills

Kuulasin esmaspäeval BBC-d ja sealne lugu pani mind seda veebist ülesse otsima. Nimelt on läbi vaatamisel WTC tornidest jäänud prügi, et leida veel ohvrite esemeid või 1000 kadunuks jäänu osi. Järgmised 3 kuud uuritakse viimastel aastatel leitud hoonete jäänuseid ja loodetakse tuvastada ka neis viibinuid. Ühe kadunud poja ema ütleb, et kõik materjal viidi prügila peale “ja nad viskasid minu poja ja teised lihtsalt sinna” aga me ei tee seda isegi mitte loomadega. See viimane läks mulle eriti hinge, sest kindlasti tahaksid need 1000 peret oma lähedasi mälestada, kasvõi massihaua äärel kui isikuid ei õnnestu tuvastada aga selle asemel on nad lihtsalt prügilas hinnikus. Katkendid artiklist (tõlge allpool):

It is hard to believe that the best part of a decade on from the 11 September attacks, the debris from the World Trade Center site is still being examined.
After the 9/11 attacks, much of the debris was taken to Fresh Kills – the former rubbish dump for the city. It was – at the time – sifted through.
That site is at the rather unfortunately named Fresh Kills area of Staten Island, just across the harbour from Manhattan. The word “kill” comes from an old Dutch word for a riverbed and is used in much of this part of the US.
Now some 844 cubic yards of debris more recently discovered in the past few years at Ground Zero are going to be searched.
Scientists led by New York’s chief medical examiner will spend three months sifting through the new material.
The remains of more than 1,000 people killed in the 11 September attacks in New York have still not been found.
As the new search begins, they are wondering why part of the debris is only now being uncovered and looked at. How much more lies at the site of the attacks, they ask? How much has simply not been sifted out?
“It’s a garbage tip. It was on top of that… where they dumped my son and the people with whom he died. And we don’t do that with animals.”

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8603218.stm

Minu tõlge eelnevale oleks järgnev:

Seda on raske uskuda, et ligikaudu kümnend hiljem 11. septembrist uuritakse ikka veel Maailma kaubanduskeskusest pärinevaid rususid.
Pärast 9/11 rünnakuid viidi suurem osa rusudest Fresh Kills´i (tõlkes Värskelt tapetud) – endisesse linna prügilasse. See vaadati omal ajal ka läbi.
Koht on õnnetult nimetatud Staten saarel just üle lahe Manhattanist. Sõna tapetud (kill) tuleb vanast hollandi sõnast jõesängi kohta ja leiab kasutust suures osas piirkonnast.
Nüüd otsitakse läbi umbes 645 kuupmeetrit (http://www.convertworld.com/et/ruumala/Cubic+yard.html) rususid, mis on leitud viimasel paaril aastal Ground Zerost (ehk epitsentrist).
New Yorgi koroneri ehk surnumatja (chief medical examiner) juhitud teadlased kulutavad 3 kuud uue materjali läbi sõelumiseks. Rohkem kui 1000 inimese jäänuseid 11. septembri New Yorgi rünnakutest ei ole siini leitud.
Uue otsingu alates imestavad (omaksed) nad, miks osa rusudest leitakse alles nüüd ja vaadatakse läbi. Nad küsivad: Kui palju asub veel rünnakute paigas? Kui palju on jäetud lihtsalt läbi vaatamata?
(hukkunud poja ema) “See on prügila. Need olid selle peal (oli näidanud ajakirjanikule käekella, krediitkaarti)… kuhu nad viskasid minu poja ja inimesed, kes surid koos temaga. Ja me ei käitu sedasi isegi loomadega.”

Allikas üleval.

Diane Horning, relative of a 9/11 victim
It is a good step but it comes a day late and a dollar short
Diane Horning, relative of 9/11 victim

“See on õige samm aga see tuleb päev hilja ja kroon puudu”
Diane Horning, 11. septembri ohvri sugulane (Foto viidatud BBC-st)

Mitte väga kaua aega tagasi ehk siis paari nädala eest oli samal teemal ka teine uudislõik. Nimelt maksti 300 miljoni dollari ringis kahjutasu päästjatele, kes olid rusude koristamisel saanud tervisekahjustusi. Ennekõike hingamisteedele, sest paljud hooned sisaldasid mürgist asbestit või hingasid nad sisse tulekahju mürgist suitsu (põlevad plastmassid). Asbest on tulekindel materjal, mis vähendab kõrghoones tulekahju ohtu. Paari aasta eest olid prantslased hädas oma lennukikandja vanarauaks lõikamisega, sest asbesti tõttu ei saanud seda teha ei Euroopas ega isegi mitte Indias, kus on maailma suurim laevade surnuaed Alang. Seal töötab kümneid tuhandeid töölisi, vanametalli kogutakse miljonites tonnides ja pooled maailma vanarauaks kantud laevad lõpetavad seal oma eksistentsi: tankerid, praamid, ookeanilainerid, konteinerlaevad, jne.

Riigikogu teatel on 2.-10. aprill Indias visiidil ka Riigikogu delegatsioon eesotsas Ene Ergmaga. Lisaks Mart Jüssi, Enn Eesmaa, Peeter Tulviste, Raivo Järvi, Heiki Sibul ja äridelegatsioon.

Ene Ergma on Indias visiidil
Ene Ergma on Indias visiidil. Foto Riigikogu info-tv pildist

.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga