blogid ja internetteliitpoliitika

Uudiseid Iraanist: Osama bin Ladin on elus ja terve

Kuulasin eile iraanlaste raadiot. Nad andsid teada, et šiiidid on Iraagis Maliki taha koondunult lähenemas koalitsiooni moodustamisele. Valimised olid mäletatavasti märtsi alguspäevadel ehk umbes 2 kuu eest.

Tundub, et Iraagi “demokratiseerimine” ei andnud eriti head tulemust, sest veel nädala eest käis vilgas häälte üle lugemine, sest kahtlustati suuremõõdulist valimispettust.

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Irakin vaalit, Fatwa ja Kreikan talous

http://areena.yle.fi/audio/807576

Ohjelmassa ovat aiheina Irakin vaalit, Britannian kamppailu muslimiväestön radikalisoitumista vastaan sekä Kreikan talousvaikeuksien seuraukset euroalueelle

See eelnev oli ühes märtsi alguse YLE saates, kuulamise aadressiga.

Eile tuli ka teade, et Osama bin Ladin on endiselt elus ja terve ning asub hoopis Iraanis. Sellise info paiskas ühele dokumentaalfimile tuginedes eetrisse SkyNews:

Osama bin Ladin on elus ja terve ning dokfilmi järgi elab nüüd Iraanis. Foto SkyNews
Osama bin Ladin on elus ja terve ning dokfilmi järgi elab nüüd Iraanis. Foto SkyNews

Telekanal tegi tema nimes ka vea, mis kahjuks on laialt levinud. Nimelt bin Laden on kasutusel kontekstis kui räägitakse tervest perekonnast või nende ehituskontsernist aga üksiku inimese nimes on kasutusel bin Ladin. Näiteks Carmen bin Ladin.

Carmen bin Ladin raamatu Inside the Kingdom esikaas. Foto: autorilt.
Carmen bin Ladin raamatu Inside the Kingdom esikaas. Foto: autorilt.

Mul on praegu pooleli tema raamatu lugemine.

Kui meile räägitakse meedias, et kogu araabia (usu järgi: islami) vastupanu läänelikule maailmale esindab üks bin Laden´itest, siis tahaksin ma rohkem teada selle tausta kohta. Ma arvan, et see on umbes 14 korda hullumeelsem väide kui näiteks oleks olnud NSV Liidu võitlus August Sabbe´ga (viimane Eesti hukkunud metsavend). Ometigi oli meil kümneid ja sadu tuntud võitlejaid, kes saavutasid nende ajal võimalike vahenditega (õigemini massikommunikatsiooni võimaluseta) laialdase tuntuse. Näiteks Afganistan on Eestist pindalalt 14 korda suurem, Iraak umbes 9,5 korda suurem. Ometigi kuuleme mõlemast riigist vaid poolest tosinast nimest, kes juhivad meie “demokraatia viiate” vastast võitlust seal relvaga käes, oma kodumaal, ega taha kuidagi demokraatlikuks muutuda. Miks nad ei taha McDonaldseid? Ühes dokfilmis tõi USA sõdur näite, et igal pool kus nemad on käinud sõdimas, on pärast McDonaldsid. Muide, isegi Kuuba saarel, Guantanamo koonduslaagri juurde viiva tee ääres on McDonalds olemas. Muud infrastruktuuri või teenusedi seal tegelikult ei olegi.

Lugesin mitte kaua aega tagasi Guantanamo vangide kohta käivast raamatust, et parima luureinfo järgi oli tippajal al-Qaeda liikmeid umbes 40-50. Ometigi omistatakse neile globaalne võime tegutseda ja agendid Madridis, Münchenis, Londonis ning mujal. See tundub ju absurdsena, et Eestis oli kümneid vastupanu gruppe ja nende juhte aga miljardi inimesega islami maailmas on vaid 1 mees ja tema kaaskond, kes peab võitlust judeo-kristliku tsivilisatsiooniga.

Pealegi, see mees oli juhtumisi varem CIA heade meeste nimekirjas agendina kui oli vaja tappa Afganistanis nõukogude sõdureid (tema panus oli logistika ja raha kogumine võitluseks). Taolist asja kui luureoperatsioon lõppeb oodatule vastupidise tulemusega ehk sinu agent muutub sinu riigi vihavaenlaseks ja isegi 25 miljonit $ pearaha (see võib vahepeal olla suuremaks kasvanud, lihtsalt selline number on mulle meelde jäänud) ei ahvatle inimesi teda reetma, võib nimetada lihtsalt terminiga – blowback (tõlkes: tagasilöök).

Ma arvan, et Osama bin Ladin on hea vaenlase kuju neile sileda ajuga judeo-kristlastele Ameerikas ja Euroopas, kes tahavad uskuda must-valget maailmapilti ning saavad siis temas kehastada oma vaenlase kuju. Saada jõudu veendumusele, et nemad on õigel poolel ja jumal ehk usk on seda üle kinnitanud.

Edukas revulutsionäär on riigimees, edutu – terrorist.
Erich Fromm

Tulles tagasi selle Iraani teate kohta, siis ma arvan ilma allikatega tutvumata, et see oli üks infokild Ameerika info tarbijatele, et neil tekkiks seos: Osama = terror = Iraan. Kes ajalugu mäletab, siis sarnase võrdusega Osama = WTC terror = Iraak, läks Georg Walker Bush ning tema Coalition of Killing (ametlikult: Willing) 20. märtsil 2003. Saddam Husseini kukutama.

Mulle tundub, et lääne demokraatia üheks osaks ongi välisvaenlase kuju otsimine, et sellele osutamisega juhtida kõrvale tähelepanu siseriiklikelt probleemidelt. Selleks kõlbab ka bensiini ja gaasi balloonidega täidetud sõiduauto Times Square ääres.



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga