Island maksab pangakriisi eest kätte tuhka lennutava vulkaaniga

Mäletate veel Islandi pangakriisi? Jaanuaris 2009. protestisid inimesed Reykjaviki tänavatel, sest Islandi pangad olid pankrotistunud ja ees seisis maksumaksjate rahadega Suurbritannia ja Hollandi investorite raha hüvitamine. Tookord jäi väikeriik kaotajaks ning Suurbritannia pressis neilt välja kohustuse tagasi maksta laenuks antud rahad, mis tegelikult oli dsaareriigist edasi liikunud Ameerika börsidele ja sealses kriisis kadunud.

Aprilli keskpaiku oli nädala jagu halvatud kogu Euroopa lennuliiklus, sest üks Islandi vulkaan oli purskama hakanud ja selle tuhk kandus ka Euroopa õhuruumi. Justkui läbi ime tekkisid järsku uued tuha koguse arvestamise mudelid ning lennukid hakkasid jälle lendama. Kuulsin eile uudistest, et see seisak tekitas brittide lennufirmadele kahju 2 miljardit £.

Eile olid samuti Suurbritannia lennujaamad suletud, sest uus tuhapilv oli saare kohale jõudnud.

Islandi vulkaani tuhk seiskab Suurbritannia lennuliikluse. 16. mai BBC uudised
Islandi vulkaani tuhk seiskab Suurbritannia lennuliikluse. 16. mai BBC uudised

Täna kaalutakse lennukeelu leevendamist, sest lennufirmade teatel ei ole eelneval ajal esinenud ühtegi tuhast tekitatud kahjustust ja keeldusid tuleks tugevalt leevendada.

Samuti läks eile kohtus läbi BA (British Airways) taotlus töötajate kavandatava streigi peatamiseks. Seega tuhale lisaks ka töötajate streigiga ähvardamine.

Kokkuvõttes siis kiusasid Suurbritannia pangad islandlasi aga nende vulkaan maksab kätte Suurbritannia lennureisijatele. Pole teada kui kaua see Islandi vulkaan veel tuhka õhku paiskab. Samuti mitte seda, kummale osapoolele see kokkuvõttes kallimaks maksma läheb.

Mulle tundub, et planeedil Maa on hea ja kurja tegemine tasakaalus. Tuletage kasvõi meelde, et Tiibeti sõjaväega mahasurumisele järgnes Hiinas suur maavärin ja suri umbes 54 tuhat inimest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga