blogid ja internettpoliitika

Arvamused poliitiliste algatuste kohta: Reiljan, Ergma, Kägu

Teen täna natuke lihtsamini ja kordan oma kommentaare EPL-i artiklite juurest:

Esiteks Villu Reiljani kohtuprotsessi kohta, kus homme avaldatakse Riigikohtu otsus tema süüasjas ning sellest sõltub, kas ta peab süüdi jäädes poliitikast lahkuma või siis saab teise võimaluse. Ma juhtisin tähelepanu, et tegemist oli politsei kaasamisega poliitilisse võitlusse.

KOTI politsei leidis jälle kasutamist poliitilises võitluses. Kui hakata meenutama, siis Andres Anvelt vedas esimest operatsiooni 2003. märtsis, et Res Publica tuleks võimule ja Keskerakonda valitsusest eemal hoitakse ehk siis Panovi juhtum. Tookord ütles Tallinna abilinnapea Rein Lang teleuudistes välja, et “kui asi lõppeb Panovi õigeks mõistva otsusega, on selgitamist õiguskaitseorganitel. Kui aga süüdi mõistmisega, siis on palju selgitamist ühel Eesti erakonnal.” Tsitaadi lõpp. Tegelikult lõppes see juba enne kohtuistungi algamist ehk EI esitatud isegi süüdistust (11. jaanuar 2008), sest tookordne juhtum oli kokku klopsitud.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Dtrln3mVT9c]

Teine juhtum oli kohukese reklaamikampaania (2005. sügis). Tookord karjusid ka parempoolsed poliitikud, kelle lõa otsas KOTI organid enamasti istuvad, et parteiline välireklaam ja peaks olema seaduse järgi keelatud. Kulus palju vaidlusi ja ekspertiise kuni kõrgeima astmeni välja ja oktoobris 2007. kuulutas ka Riigikohus kohukese õigeks ehk siis tegemist oli vaid toiduaine ja mitte poliitilise “broileriga.”

Kolmas taoline juhtum oli Pärnus Viisitammega, mis algas vahistamise ja korruptsiooni (altkäemaksu) kahtluste loopimisega ning suurte pealkirjadega meedias. Kuid rohkem kui 2 aastat ja 4 kuud hiljem suudeti tõendada vaid avaliku sektori informatsiooni avaldamine erasektorile. See muidugi ei takistanud TV3 sõnastamast uudist pealkirjaga, et “Viisitamm mõisteti süüdi” aga nad jätsid targu lisamata, et mitte üheski algselt süüks pandud teos. Alles põhjaliku uurimise ja nuhkimise käigus leiti see üks paragrahv tema tegevusest, mis kannatas kohtule esitamist. Seejuures ei uuritud mitte tema ametialast tegevust nende kahtlustatud hangete ajast ja isegi mitte tema ametiaja algusest 2005. vaid mindi veel aastaid varasemaks, et äkki ta tegi midagi juba enne linnapeaks kandideerimist. Ilmselt saame näha kuidas see vaidlus lõppeb, sest esimese astme otsus on vaidlustatud.Neljas juhtum oli Parbusega 2008. detsembris. Seal pidi ka olema asi ajakirjandusele esitatud materjalide järgi selge ja süüdlase vangi mõistmine vaid paberite koostamise küsimus aga millegi pärast leiab esimene kohtuistung aset alles 2011. jaanuaris, sest kohtul ei olevat varem vaba aega. Tegelikult on põhjus muidugi selles, et parempoolsed üritavad taaskord tekitada valijates refleksi (meenutage, IRL on KAPO nukujuht!), et Keskerakonna nime peale (sellel ajal käib Riigikogu valimiste kampaania) meenuksid neile kõik varasemad “korruptsioonis” kahtlustamise kampaaniad: Panov, Keila-Joa suvila, kohuke, Viisitamm, Parbus. Kuigi ükski neist pole KOTI organitele edukas olnud, siis poliitilist kapitali on Res Publica ja Isamaaliit nende pealt palju lõiganud. Seejuures tuleks mainida, et minu meelest osales Parbuse skandaalis statistina (KAPO teadmisel või palvel) ka IRL-i liige Riigikogust:

6. detsember 2008, Erki Nool andis Tallinnas pistist KAPO teadmisel?

Kui siia tuua vaid üks Rahvaliidu skandaal Villu Reiljaniga ja Rävala majaga, siis tema juhtum on siin küll anomaalia.
Hoopis paremini läks aga näiteks Tartu prefektil Aivar Otsalt´il, kes tänu isiklikele suhetele ansiplastega pääses tulirelva ja salaküttimise süüdistustest vaid nädala jooksul. Samuti Tallinnas planeeringute pealt 100 000 küsinud reformikas Mati Eliste, kes teatas asja avalikuks tulemisel, et tema ei ole üldsegi alates üle-eilsest (artikkel ilmus neljapäeval Ekspressis, Reformierakonnast astus välja teisipäeval) enam erakonnas ning kogu Reformierakond ajas siis käed vastu, et nemad ei tea oma liikme tegevusest sellel ajal kui ta oli veel nende liige. Samamoodi viskas Reformierakond keset jaanuarikuud välja Liis Haaveli, kes oli ka vanurite petmisi toime pannes nende liige.

http://www.epl.ee/artikkel/577321

Seejärel Iisraeli tuumarelva kohta, mida riik ei ole ametlikult ei tunnistanud ega ka tagasi lükanud aga mille kohta leiti nüüd Simon Peres´i allkirjaga dokument:

Mordechai Vanunu oli see teadlane, kes paljastas juba kaua aega tagasi Dimona tehaste tegeliku eesmärgi. Tegelikult kirjutasin sellest juba oktoobris 2003.
https://www.virgokruve.com/380/iisraeli-salarelv/

Mind ei üllata sugugi, et Iisraeli laadne riik oli valmis relvi müüma LAV-ile, mis on maailma teadaolevalt ainus riik, mis püüdis luua bioloogilist relva omaenda kodanike vastu. Jutt käib loomulikult mustanahalise vähemuse likvideerimisest läbi biotehnoloogia saavutuste, et luua viirus vaid nende haigestumiseks ja suremiseks. Õnneks ei jõutud nende katsetustega töötava prototüübini. Lihtsalt teooriad, mida natsid üritasid realiseerida koljude mõõtmisega, viidi selles riigis tänapäevaste teadmiste tasemele ehk geneetikasse. Oleks vaid Adolfi teadlastel olnud DNA tööriistad, kes teab millise geeni ta oleks juutidel idenfitseerinud ja selle järgi siis eugeenilise relva loonud.

http://www.epl.ee/artikkel/577329

Siis oli teemaks noorte inimeste välismaale minek. Selle kohta on isegi bännerite kampaania:

Kui mõtlen enda tuttavate peale (koolist või tööalaselt) siis nende hulgas on ikka mitmeid läinuid: USA, Ungari, Norra, Venemaa. Ma ei tea, kas nad on rahul aga ei usu, et nad sealt tahaksid tagasi tulla kui siin olnud headel aegadel seda ei teinud.

Rahandusminister Jürgen Ligi 3. mai 2010 Riigikogus:
Valige endale siis teine riik, kui te niimoodi oma kodumaasse suhtute.
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1272888300

Sotsiaalminister Hanno Pevkur 12. mai 2010 Riigikogus arstide lahkumise kohta:
Me eelkõige proovime kasutada muid mõjutusvahendeid, mitte ei hakka kohe otseselt palka tõstma, kuigi enamik arste peavad lahkumise põhjuseks just palka. Need, kes lahkuvad, on tavaliselt alla 30-aastased, kellel ei ole veel peret loodud.
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&date=1273662300

Mõlemad tsiteeritud ministrid on Reformierakonnast. Kui tuletada meelde SDE loosungit 2007. valimistelt, siis Vahetage
valitsust, mitte kodumaad!

http://www.epl.ee/artikkel/577317

Siis spekuleeritakse, et üksinda jätkava Rahvaliidu etteotsa võib saada Kristiina Ojulandi voodiloom Raimo Kägu. Ma ei usu selle teostumist.

No andke andeks aga pärast seda kui Raimo Kägu defineeris sõna elukaaslane, et see on justkui surnuaias lebajatele, et kes kelle kõrvale on maetud, ei pea mina küll teda eriti taiplikuks oma mõtete meediale väljendamisel. Eks ta muidugi oskaks paremini öelda, miks Kristiina peale tal sellised seosed pähe tulevad.

Rahvaliitu ei päästa mõne uue tuntud nime etteotsa toomine, sest valijaskond on muutunud. Igal suuremal erakonnal on oma põllumajanduspoliitika ja Hooliv Eesti on vaid Rahvaliidu loosung. Sellel pole tegeliku eluga kokkupuudet.

http://www.epl.ee/artikkel/577358

Seejärel Riigikogu esimehe Ene Ergma artikkel, kus ta meeldejäävaima sõnumina tunnistas, et oli olnud valimistel kandideerides peibutuspart ehk erakonnale häälte meelitaja. Tegemist on poliitilises diskursuses pseudoteemaga, umbes nagu Ühtne Eesti. Samuti täidab seda eesmärki, et meedia ja inimeste tähelepanu risustatakse ära ja valitsusele kriitiliste küsimuste esitamiseks ei jäägi ruumi. Kui ansiplased ei suuda majanduskriisi lahendada, siis vähemalt suudavad nad meedia intellektuaalselt huvitavate ideede täita ja kõik aina vahutavad ja räägivad aga keegi ei tee midagi.

Reformierakond loobus oma valimiste ühendamise mõttest ju 1 nädala jooksul pärast selle välja käimist. Miks seda teemat nüüd uuesti tõstatada? Ah õigus, ma tean küll, see oli ansiplaste intellektuaalselt huvitav idee, et tookord see välja käia ja mõnda teist teemat meedias vaigistada. Samamoodi taoti seagripi ja vaktsineerimise trummi, et selle võrra jääks vähem ruumi majanduskriisist, töötusest ja maailma 5 väikseima majanduskasvuga (2009. aastal) riigi hulka sattumisest.
Veel on puudu artiklid, et vähendame Riigikogu liikmete arvu (juba ajaloos järgi proovitud ja tõmbab lugejaid) või teeme presidendi otse valitavaks (Urmas Reinsalu lubadus 2004. EP valimistelt), lubame promillidega autorooli (Rein Lang juba proovis, et EL direktiivid lubavad 0,5-ga autorooli) või mõni neljas intellektuaalselt huvitav algatus.
Ühegi Eestis kehtiva seadusega ei ole inimesel keelatud teha vale otsust, ka valimistel ja järelikult ei saa mõne teise seadusega temalt selle võimalust ära võtta. Riik ei ole lapsehoidja, et võtab käekõrvale ja viib mööda ennast plakatitel reklaamivatest partidest ja hoolitseb vaid “õigete” otsuste eest.
Täpselt samamoodi ei õnnestu IRL-i algatatud võlakaitse seadusega nüüd köie peale kõndima aidata neid töötuid, kes headel aegadel lasid endale laenusilmuse kaela siduda või veelgi hullem, seisid pangakontoris järjekorras, et veel viimastel tundidel teha kogumispensioni lepinguid. Just neid samu lepinguid, mis on praeguseks sulanud nagu lumi ja kaotanud 1/3 või rohkemgi inimese poolt tehtud sissemaksetest.
Kui siit artiklist midagi järeldada, siis seda, et IRL tuli valitsusse majanduslikult headel aegadel, vaevalt 1,5 aastat pärast seda oli SKP miinuses ja riigis majanduskriis (2 järjestikust negatiivse SKP-ga kvartalit) ning pärast seda ongi olnud vaid langemine. Ma mõtlesin, et 2009. oli kriisi aasta aga selgus, et isegi 2010. oli võimalik veel -2 protsenti madalamale minna. Mis kõige hullem, siis Juhan Parts on euroopa halvim majandusminister aga tema partei pink on sedavõrd lühike, et mitte kedagi teist ei ole võimalik asemele panna. Ma saan aru, et ega ajaloolane Edgar Savisaar polnud kah eriti parem aga siis läks kõigil hästi ja eriti polnud ka midagi ette heita. Ja ärge tulge rääkima, et 3 aasta ja 1 kuu jooksul ei olnud praegusel valitsusel aega või võimalusi olukorda korrigeerida. Selle asemel kaevatakse Eestit aina sügavamale.
Kui tuletada meelde SDE loosungit, siis vahetage valitsust, mitte kodumaad.
Valimistel näeme, raisk!
http://www.epl.ee/artikkel/577316

Hei lugejad, tulge ka EPL-i kommenteerima. Muidu on seal nii tühi ja kõle, et tekkib hullumeelse sonija tunne, sest kaua sa ikka seal viimase kommentaatorina võimled.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga