eesti meediainimesedmajandustelevisioon

Saade Kapital tuleb uuesti 12 aastat hiljem

Sellel neljapäeval peaks ETV-s olema eetris “uus” majandusest rääkiv saade Kapital. Ilmselt paljud mäletavad möödunud kümnendi lõpust Talse tõusuga seotud blondi Tiina Joosut aga mitte saate nime, mis oli samuti Kapital.

Mul on isegi meeles, et esimeste börsilanguste ajal küsiti, et mida on vaja Talse uuesti tõusma hakkamiseks ja vastus kõlas, et Tiina Joosut.  Tollel ajal seostus blondiin vaid heade uudistega ehk igal õhtul päevaste protsentide ette kandmisega. Ma võin eksida aga mulle nagu tundub, et halbade uudiste saabumise ajaks oli saatel teine juht ja sellest siis ka see igatsus Tiina järele. Selle börsilanguse ajal saime muidugi teada, et mis on aktsiamull ja suurem osa investoreid osutub kaotajaks. Pärast seda aktsiamulli Tallinna börs ei toibunudki, väikeinvestorid kadusid ära ja see muutus hambad ristis ülalpeetavaks sümboliks. Nimelt riikluse juurde käib ka börsi olemasolu aga Eesti turu mahtusid ja käibeid arvestades on see ikka väga-väga punnitatud pingutus.

Kapital oli ka Marxi raamatu pealkiri aga see teos ei ole mulle käeulatusse juhtunud. Muidu peaks selle läbi lugema, sest ajalugu tundub kulgevat tsüklites. Näiteks uue saatena esitletakse juba eelmisel kümnendil eetris olnut. Muidugi, sisu on natuke teine aga samamoodi on ka rahamullidega. Näiteks 17. sajandi Itaalia linnriigid laenasid Euroopa kuningatele sõdade pidadamiseks aga need keeldusid tagasi maksmast ja Veneetsias toimus inimkonna esimesi panganduskriise. Hiljem on riikide pankrotid samuti kordunud, isegi praeguseks edukates ja rikastes Lääne-Euroopa riikides kuid ega meil selle kohta eriti infot ei levi.

Mulle meeldib tsitaat 1929. aasta börsikriisist rääkivast filmist “Must neljapäev” (oli eetris umbes aastal 2001), kus selle ütles välja hallipäine mees, kes sündmuste toimumise ajal oli olnud börsil tehinguid tahvlile kirjutav noormees. See kõlas umbes nii: iga paarikümne aasta tagant kasvab peale uus suck´erite põlvkond, kes peab ennast eelnevatest erinevaks. Räägivad uuest majandusmudelist (nt .com mull sest internet pidi muutma 21. sajandi majandust) või “seekord on kõik teisiti” juttu.

Seejuures peaks mainima, et nii Kapitali kui selle dokfilmi kohta mäletan vaid tänu sellele, et need on kusagil eraldi andmekandjal salvestatud ja olen neid hiljem järelvaadanud. Niisama mälus hoida mina taolisi asju küll ei suuda, sest iga päev tuleb peale meeletu hulk uudiseid ja muud igapäevase eluga seotud infot, et sellised sõlmpunktid mattuvad paksu infokihi alla.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga