Reformierakonna valija on mürgijuurt näriv idioot

Kreeka demokraatias oli otsustes mitte osaleja nimetus vist idioot. Parandage mind kui eksin. Küll aga tean seda, et iga alla keskmise palga teenija, kes hääletab Reformierakonna poolt, on nagu mürgijuurt näriv idioot.

Reformierakonna eesmärk on maksude optimeerimine rikaste inimeste jaoks. Selle pärast räägitakse, et alandame tulumaksu, see on majandusele hea. Jäetakse ütlemata, et tulumaksu alandamine vähendab ka omandi ja investeeringute pealt teenitud kasumi maksustamist. Seega toimub maksude optimeerimine mõnesaja krooniga palga eest töötajale ning sadade tuhandete eest investeeringute, aktsiate ning kinnisvara pealt teenijatele. Kui nad tegelikult vaestest hooliksid, siis nad mitte ei alandaks maksuprotsenti, vaid kergitaksid maksuvaba miinimumi.

Eesti vaeste perede laste elu kohta oli eile Päevalehes artikkel ja kirjutasin sellele järgneva kommentaari:

Hakata pereisaks ilma elatusvahenditeta tähendab tõmmata endale kaela häda, olles nagu mürgijuurt näriv idioot. (raamat “Hindamatu pärlikee” lk 38, Tallinn 1990).

Just täna hommikul kuulasin raadiost sotsioloog Andrus Saare sarnase teema kommentaari. Äkki oli selle uuringu kohta, ei julge väita. Igatahes ütles, et aastate jooksul on inimeste suhtumine vaesusse muutunud. Rikkad inimesed seostavad seda inimese laiskuse ja madala haridusega. Vaesed ise näevad selles peamise põhjusena vähest õnne (või siis ebaõnne) elus. Mis kõige imelikum, siis vaesed on ka passiivsed, ei tule isegi mitte aktiivselt olukorra vastu protestima. Ning mis kõige halvem, lähevad ja valivad Reformierakonna poolt. Mäletan 2002. kohalike valimiste eelselt seminarilt politoloog Anu Tootsi toodud näidet ühe Saaremaa Reformierakonna kandidaadi kohta, kes olevat õhinal rääkinud koolitoidu kehtestamisest. Konks oli aga selles, et see oli Keskerakonna lubadus ja tegelikult Reformierakond oli selle vastu kuid isegi nimekirjas kandideerija ei teadnud, mida üks või teine partei tegelikult oma programmis on kirja pannud.

Eesti inimeste vaesus ei ole mitte raha vähesuse vaid poliitiliste valikute küsimus. Sellel aastal kulutatakse EAS-i kaudu 1 322 miljonit ehk vähemalt 1 322 546 356 krooni. Selle raha eest saaks 1000 krooni kuus makstes terve aasta (12 kuud) üleval pidada ligi 110 tuhat inimest (täpsemalt 110212). Igale koolilapsele 1000 krooni kuus! Kuid ometigi antakse see firmadele ning vastavalt Riigikontrolli hiljutisele raportile ei ole teotust saanud firmade osa majanduses kuidagi suurem kui ilma toetuseta firmadel. Pigem oli see isegi väiksem.

Tulles tagasi kommentaari alguse juurde, siis igaüks alla keskmise palga teenija, kes hääletab Reformierakonna poolt, on nagu mürgijuurt näriv idioot. Kui 2007. aasta Tööandjate manifestist täitis praegune valitsus 60 protsenti ehk tegi uue paindliku töölepinguseaduse ning kergitas pensioniea 65. aastani, siis võite ilmselt oletada, mis ootab ees 4 aasta jooksul.

http://www.epl.ee/artikkel/583222&kommentaarid=0

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga