KAPO ehk KOPAmehed hakkavad varsti kaevama

Ma vaatasin üsna suure imestusega, kuidas toimus uurimine Maanteeameti juhi Tamur Tsäkko ja MKM-i kantsler Marika Priske ümber. Nimelt, need inimesed ja valdkond on IRL-i bastion ja seal korruptiivsete tehingute uurimine tundub valitsuse vastu minekuna. Ükski ametnik ei otsi vastuseisu riigis võimul oleva poliitilise grupeeringuga ja taoline tegevus on ilmselt põhjustatud muudest ajenditest. Ma arvan, et selleks on soov näida erapooletuna ehk siis hiljem ei saaks KOPAmehi seostada vaid ühtede erakondade jalgealuse kaevamisega, mis pealegi juhtuvad alates 2007. aastast olema opositsioonis.

Kirjutasin eile kommentaari Eesti Päevalehe artiklile, mis rääkis taolise KOPAmeeste kaevamise ohvriks langenud Mart Viisitamme ja Simmo Saare ringkonnakohtus õigeks mõistmisest.

ERR-i artiklist: “Ringkonnakohus tegi uue otsuse, millega mõistis nad õigeks ning mõistis riigilt Viisitamme kasuks välja 430 000 krooni, Saare kasuks 320 000 krooni.”

See info oli EPL-ist puudu.
Minul tekkis küsimus, et kes vastutab selle poliitilise laimukampaania kulude maksumaksja rahadest kompenseerimise eest? Kui Pärnus oli IRL opositsioonis, siis käisid KOPAmehed kaevamas reformi- ja keskerakondlaste paberites, et leida tõestust korruptsioonile. Uuriti poolteist aastat ja kohtuni jõutis selle aasta märtsis. Nüüd tuli detsembris ringkonnakohtu otsus ja algselt inkrimineeritud süüdistused ei leidnud kinnitust. Võiks öelda, et politsei ja prokuratuur täitsid poliitilist tellimust, sest IRL ei taha opositsioonis olla. Samuti on Isamaa ja Res Publica liit see partei, mis räägib “meie võitleme korruptsiooniga”. Heaküll, tehke seda oma programmilise eesmärgina (minu arvates kuulub see riigi ja mitte partei eesmärkide sekka) aga kõigi valesti läinud süüdistuste kahjud hüvitage ka siis oma liikmemaksudest, mitte maksumaksja rahadest.
11. detsembril tegi IRL pressiteate, et soovivad KOPAmeeste pädevusse anda korruptsiooni kaevamise praeguse kuue suurema linna kõrval ka kõigi teiste omavalitsuste üle. Võime vaid oletada, kuidas Ken-Marti Vaheri korruptsiooni avastamise mõõdikud hakkavad ülesse hüppama nendes omavalitsustes, kus IRL on opositsioonis.

Seda tasuks ka inimestel meeles pidada, et poliitilistele konkurentidele tekitavad IRL-i käsilased sadade tuhandete kroonide ulatuses rahalist kulu, väiksemate inimeste rahakotist võtavad nad seda kiirustrahvi või kõrgendatud käibemaksuga (näiteks laste ja naiste hügieenisidemetelt, toasoojalt, majutuselt ehk hotellidelt, raamatutelt, jne.)

http://www.epl.ee/artikkel/589236

Mulle ei meeldiks midagi rohkem kui poliitilise politsei suhtes eksida. Samas tuleb meenutada, et möödunud aasta detsembris võeti “vahele” Ivo Parbus ja tema protsess jõuab esimese kohtuliku istungini nüüd jaanuaris ehk siis vaevalt 1 kuu enne valimisi. Seevastu Tartu prefekt ja tema salaküttidest kambajõmmid said karistused kätte umbes 1 nädalaga ja juba juulis 2010. oli suuremal osal inimestest asi unustatud. Vahe oli lihtsalt selles, et seal oli seoseid ka Neinar Seliga, kes on reformierakondlane (asutajaliige) ja ilmselt Tartu mõjuvõimsaim ärimees.

Ma arvan, et sellele eilsele õigeks mõistvale ringkonnakohtu otsusele järgnevad uued vahistamised ja läbiotsimised praeguse opositsiooniga seotud inimeste kodudes ja nendele kuuluvates firmades. Ühes asjas pole ma aga kindel, kas nimelt valija ei näeks taolist käitumist tellitud aktsioonina läbi ja seetõttu võiks korruptsiooni relv lõigata hoopis selle kasutajal jalad alt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga