blogid ja internettinimesed

Soome televisiooni saab kaabli kaudu

Pärast seda kui Soome läks 2007. aasta septembrist üle digitaalsele televisioonile, kadus selle pilt enamikust Põhja-Eesti kodudest, mis võtsid seda vastu oma antenniga. Nimelt on digitaalse televisiooni signaal kuni 10 korda nõrgem analoogsignaalist ja selle tõttu on ka levi ulatus väiksem. Ma arvan, et see oli omamoodi autorikaitse vahend, et vähendada telesignaali soovimatult suurt levikut ja selle läbi jagada riigid paremini kontrollitavateks tsoonideks. Näiteks Madalmaades on ilmselt üle riigipiiri leviv televisioon tavaline nähtus.

Kui mingil ajal oli Tallinna telemast Eesti suurim ja võimsaim, siis analoogsignaali hiilgusaegadel ehitati temast kõrgemad mastid Valgjärvele (347 meetrit) ja Koeru (349,5 meetrit). Ometigi olen ise Rakveres kogenud olukorda kui selge ilma ja levi tingimustes häälestad küll Koeru mastist tulevale ETV kanalile aga häälena kuuled hoopis YLE 1-te, sest see asus samal sagedusel (kanalil) ja levis üle lahe väga hästi.

Üleminek digitv standardile tähendas seda, et pead hankima mõne kaabli kaudu leviva telesignaali operaatori lepingu, sest õhu kaudu seda Eestis Zoom-tv paketist ei saa( http://www.starman.ee/teenused/zuumtv/kanalid ). Või siis soetama sat-tv vastuvõtu komplekti, mis on ilmselt kallim investeering antenni väljavahetamisest.

Igatahes mina tundsin puudust Soome televisioonist ja Elioni kasutajana isegi tellisin selle teemapaketi, milles olid Soome YLE 1 ja YLE 2 kanalid. Samas leidsin, et sellest on mul vähe kasu, sest nende uudised algasid kell 20.30 ja umbes 20.35 või 20.40 algas juba PBK ehk siis kõik telekanalid panid uudised üsna ligilähedasele ajale. See oleksin pidanud valima, millisel ajal vaatan Soome ja kodumaiseid kanaleid, sest ühel ajal saab vaid ühte kanalit vaadata(või salvestada järelvaatamiseks).

Lahendasin selle olukorra enda jaoks hoopis Soome telekanalitest loobumisega ja otsisin välja areena.yle.fi aadressilt mulle huvi pakkuvate saadete uudisvood. See tähendab, et saadete internetis kättesaadavaks tegemisest saan ma teada läbi uudisvoogu lugeva programmi. Samuti olen nüüd vaba tagantjärgi vaatama näiteks 3 päeva taguseid uudiseid, sest paljud saated on interneti vahendusel kättesaadavad kuni 30 päeva. Varem pidin igal päeval saate alguse ajal olema kas vaatamas või panema saate salvestama.

areena.yle.fi uudised
areena.yle.fi uudised

Muidugi ei ole see nii põnev kui televisiooni vanal heal viisil vaadata, sest paljud saated on piiratud väljaspool Soomet vaatamiseks (filmid, seriaalid)
aga samas annab see mulle rohkem vaba aega. Näiteks võin vaadata sealset poliitilist naljaseriaali “Inimeste partei” http://areena.yle.fi/video/1544459  just siis kui mul juhtub vaba aega ja huvi olema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga