inimesedmajandus

Talud kaovad ja kapitalistide kolhoosid / mõisad tulevad tagasi

Isamaalaste valimisvõit 1992. aastal rajanes kahel strateegial. Esiteks vastandumisel tookordsetele võimudele, kes olevat olnud kommunistid. Teiseks räägiti kolhooside lõhkumisest taludeks. Saamahimulised inimesed hääletasidki, sest põllumaa kõrval lubasid isamaalased tagasi anda ka okupeerimise eelsel ajal olnud kinnisvara. Seega, laarikud on alati olnud head inimeste omakasu rakendamisel oma valimistel saadavateks häälteks.

Tänase Statistikaameti pressiteate järgi on viimase 10 aastaga vähenenud väikeste põllumajandustootjate arv vähemalt kolmandiku ja suurte üle 100 hektari kasutajate arv kahekordistunud.

Alates 2001. aastast kogutud statistilise info alusel koostatud loendusnimekirjas sisaldunud ligi 30 000 majapidamisest teatas koguni kolmandik, et on põllumajandustegevuse lõpetanud või nende maakasutus on langenud alla ühe hektari. Üle 100 hektari põllumajandusmaaga majapidamiste arv on suurenenud ligi kaks korda.

Toimunud on põllumajandusmaa koondumine suurte majapidamiste valdusesse. 2010. aasta loenduse andmetel on juba ligi kolm neljandikku kasutatavast põllumajandusmaast üle 100-hektariliste majapidamiste valduses.

http://www.stat.ee/50480

Seega kuulub vähemalt 75 % Eesti haritavast põllumajandusmaast suurtootjate valdusse, kellel on vähemalt 100 hektarit. Selle näitajaga oleme Euroopa Liidus neljandal kohal, sest veelgi rohkem maad kuulub suurtootjatele vaid Slovakkias, Tšehhis ja Bulgaarias. Euroopa Liidu keskmine näitaja oli 2007. aastal  47 protsenti.

Ma ei mäleta täpselt nädalapäeva aga eelmisel nädalal oli Joakim Helenius uudistes ja rääkis sama juttu, et suurtootjate kätte koondub järjest rohkem maad. Mina näen selles ohtu, kasvõi kartellilepeteks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga