Televisioon kärbub, Kanal 11 kaob vabast levist

Ainult 6 kuud pärast digitaalsele televisioonile ülemineku järel jääb alles 4 vaadatavat telekanalit (ETV, ETV 2, Kanal 2 ja TV 3) ning kaob Kanal 11. Õigemini, see läheb tasulistesse pakettidesse. Mis mõte oli siis soetada digiboks? Ainult ühe lisakanali vaatamiseks?

Tõsi, Eesti Vabariik ei saanud 1,5 aastat enne tähtaega analoogtelevisioonil juhet seinast tõmmates garanteerida, et inimestel on soetatud seadmetega ka midagi vaadata. Ometigi ongi nii läinud, kus inimesed tegid suvel kulutusi üleminekule ja nüüd on neil sama palju vaadata kui juunis.

Olgem ausad, see ETV 2 on tõeliselt pingutatud ettevõtmine, sest ilma selleta poleks üldse olnud mõtet digitaalsele signaalile üle minemiseks.

Millistel põhjustel siis telekanalid Kalev Sport, TV 6 ja nüüd Kanal 11 vabast levist kadusid või kaovad? Ennekõik rahalistel põhjustel. Avalikus levis olles maksad aasta jooksul umbes 3 miljonit krooni Levirale signaali levitamise eest. Kui oled aga tasulises paketis (Starman, Elion) või kaablis, siis maksab operaator hoopis sinule sisu tootmise eest. Ma arvan, et Eesti reklaamiturg ei kannatagi üle 2 vabalt leviva telekanali ülelpidamist. Mõnevõrra reklaami jagub veel ka kaablis olevatele kanalitele ja ongi kõik.

Televaataja jaoks oli parim aeg 2009. aasta alguseni kui vabas levis olid kättesaadavad 7 telekanalit (ETV, ETV 2, Kanal 2, TV 3, Kalev sport, TV 6, Kanal 11) ja ilmselt ei tule need kunagi tagasi. Mulle meenub aprilli lõpus või mai alguses kuuldud Suurbritannia peaministri kandidaatide valimisdebatt, kus Gordon Brown lubab pensionäridele tasuta teleka vaatamise litsentse. Meile tundub see uskumatu aga seal tuleb maksta üsnagi kõrget kuutasu televisiooni olemasolu eest. Samamoodi on Soomes televiisori litsentsid tekitanud poliitilisi skandaale, sest mõned ministrid väidetavalt unustasid seda tasuda oma suvilate eest aga tegid seda kiiresti pärast asja avalikuks tulemisel.

Lisa: Kanal 11 reklaam ja teade avalikust levist kadumise üle. Väga roosa surmakuulutus

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=N2jBG14PvwI]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga