inimesedpoliitika

Riigireetur: esimene vaatus kevadiste valimiste kampaanias

Luureskandaali järjekordne vaatus EPL-is, kus Rein Sikk avastas Narvas inimesi küsitledes nende umbusu ansiplaste lavastatud kapogate skandaali vastu ja usu püsimise Edgarisse. Lisasin sellele artiklile omalt poolt kommentaari.

12 päeva pärast luureskandaali meediasse paiskamist on see muutunud puhtalt usu küsimuseks, et kas usaldad Ansipit ja tema väiteid luurajate kohta. Ma olin esimese päeva õhtul veendunud, et Aktuaalses Kaameras astus lavale selle kapogate skandaali tegelik lavastaja ja ütles Andrus Ansipi suu läbi, et “Venemaa mõjuagendi juttu rääkisid keskerakondlased ise.”
See on näide ajaloo vanimast poliitilisest printsiibist: jaga ja valitse. Eesmärk on ajada opositsioon erakonna siseselt tülli, natuke lekkides vihjeid salajastest raportitest, hämades juhtumi sisu ümber (mõjuagent->kiriku rahastamine->erakonna rahastamine) ja loota selle tõttu ainsa valitsusliidu ohustaja populaarsuse nõrgenemist.

Mina mäletan vähemalt kahelt eelmiselt valimiselt samasugust vene ohuga hirmutamist. 2003. aastal jooksis teles Kaur Kenderi reklaam (siis tal ei olnud veel vene naist) ja 1 päev enne valimisi ilmus siin lehes 1 lehekülje suurune nägemus Vene ohust Eestile läbi Keskerakonna. Selle järel oli 2006. aasta sügisel süüdistused tookordsele majandusministrile Keila-Joa majaga korruptiivse tulu teenimises. Nüüd siis 2 kuud enne eelvalimisi taoline ajakirjanduslik mull teemal, et mida KAPO kandis ette (täpsustus: rääkis suuliselt) Pomerantsile, Ansipile ja Ilvesele.

Kui kusagil Eesti poliitikas on mingi agent, siis see on Toomas alias Kristjan Kadrioru lossis. Samuti meenutan filmis Riigireetur olnud kaadrit, kus fotol olid koos Herman Simm ja Andrus Ansip. Esimene neist on nüüdseks tõestatud riigireetur, teise kohta esitas Jüri Pihl samasisulise süüdistuse aga seda ei ole ühte ega teistpidi veel ära tõestatud. Jõustruktuur teatas kiiresti, et nemad seda kätt ei hammusta, mis neile uue veekahuri ostis. Nüüd organiseerisidki ansiplased Raekoja platsile jõulurahu väljakuulutamist segama ühe palgalise provokaatori, kes siis Savisaarele hüüaks riigireetur. Eeskujulikult reformierakondlik ringhääling hoolitses selle juhtumi üleriigilise kajastamise eest, sest ka neil tuleb oma eelarve miljonid välja teenida.

Teen siit järelduse, et Jüri Pihli esitatud süüdistuste tõttu soovib Andrus, et riigireeturina käsitletaks ükskõik keda teist peale tema ja lähim sobiv kandidaat on teise liberaalse erakonna esimees.

http://www.epl.ee/artikkel/589940&kommentaarid=0

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga