ERR muutis artiklit ja kirjutas ajalugu ümber

Nüüd üks näide sellest, kuidas interneti ajastul kirjutatukse ajalugu ümber. Kui nõukogude ajal jäi tsensoritel midagi märkamata, siis interneti ajastul me enamasti ei kahtlustagi, et infot oleks hiljem muudetud.

Teemaks on Reformierakonna nimekirjas Alajõe vallavolikokku kandideerinud Andrei Andrejev, kes osutus tänu valda sisse kirjutatud häältele ka valituks ning 2009. aasta suvel sattus politsei huviorbiiti, sest oli oma registreeritud revolvrist kolme lasuga tapnud teise Andrei nimelise mehe.

See pilt on eriti Reformierakondliku ringhäälingu tekst märtsis 2010

reformierakondlane Andrei Andrejev tappis 3 lasuga 29aastase andrei
reformierakondlane Andrei Andrejev tappis 3 lasuga 29aastase andrei

Pange tähele, et tekstis puudub viide mõrtsuka erakondlikule kuuluvusele.

Ma kirjutasin sellest tapjast loo ja rõhutasin Reformierakonna rahvaesindajaks olemist. Selle peale andis ERR vastulöögi, kus süüdistas mind mehe varasema erakondliku tausta maha vaikimises. See oli detsembris 2010. Siis sai seesama toimetaja ka teada, et tegemist on erakondlasega.

Nüüd näeb eelnevalt toodud artikkel välja hoopis selline:

Algsele artiklile on juurde lisatud lõik Andrei Andrejevi kuulumisest erakondadesse. See tekst pärinev detsembri artiklist aga märtsi tekstis puudub viide nii hilisema täiendamise kui täienduse tegemise aja kohta.  Allikas http://uudised.err.ee/index.php?06198805
Algsele artiklile on juurde lisatud lõik Andrei Andrejevi kuulumisest erakondadesse. See tekst pärinev detsembri artiklist aga märtsi tekstis puudub viide nii hilisema täiendamise kui täienduse tegemise aja kohta. Allikas http://uudised.err.ee/index.php?06198805

Eriti lahe on see, et Marek Kuul pidas vajalikuks välja otsida arhiivist varasemad artiklid ja neile erakondliku kuuluvuse juurde lisada. Minu meelest see eetikakoodeksi vastane, sest rõhutab inimese erakondlikku kuuluvust. Mis tähtsust on Keskerakonda kuulumisel kui volikogu liikmeks sai ta Reformierakonna nimekirjas? Sama loogika järgi võiks ju siis igale Andrus Ansipi kohta kirjutatud artiklile juurde lisada, et ta kuulus kuni  X ajani Eestimaa Kommunistlikku partei liikmete hulka. Ma arvan, et Marek hoiab laarikute poole, sest tõe seisukohalt ei ole erakondlik kuuluvus märkimist vääriv.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga