blogid ja internettpoliitika

Seekord tulevad e-valimised teisiti

Nüüd info otse e-valimiste korraldajatega seoses. Kogu valimiste rakendus on kirjutatud täiesti uuesti ja midagi ei võetud üle viimati 2009. aastal kasutatud programmist. Majanduskriisi ajal võime siis nentida, et programmi koostajad said taast tellimuse ja raha. Paraku on senise läbiproovitud programmi hülgamise järel tekkinud kaks suurt probleemi.

Esiteks peavad osad viirusetõrje programmid valimise rakendust viiruseks ja otse loomulikult takistavad selle tööd. Probleemi lahendusena nähakse inimeste ja organisatsioonide teavitamist, et nad ignoreeriksid taolist hoiatust. Minu arvutis viirusetõrjet pole, sest internetis käies hoidun juhuslikest klikkidest ja pean ennast üsna informeeritud kasutajaks. Siiski teen vähemalt kord kuus on-line tarkvaraga kontrolle aga siiani pole ühtegi satikat leidnud. Vähemalt mitte 4-5 aastat (ptüi-ptüi-ptüi).

Teine probleem puudutab Windows XP kasutajaid. Nende arvuti tarkvara peab samuti olema viimaste uuendustega, sest muidu võib tekkida takistus hääletuse teostamisega. See oli minu enda kogemus, sest ei tunne vajadust kõige viimaste uuendust järele. Programmi käivitamine ja PIN1 sisestamine oli edukas aga sealt edasi tuli veateade.

Valimisrakendus annab veateate. Põhjuseks kõige viimaste uuenduste puudumine arvutis. Autori foto
Valimisrakendus annab veateate. Põhjuseks kõige viimaste uuenduste puudumine arvutis. Autori foto

Probleem pidi olema vist turvasertifikaadis.

Mul ei oleks raske ka neid vajalikke pakette uuendama hakata aga minus tekitab trotsi, et pean kellegi teise dikteeritud tingimuste järgi kaasa tegutsema. Kui 1,5 aastat tagasi programm töötas, siis oleks võinud ka selle juurde jääda. Rääkimata siis sellest, et ilmselt Windows 2000, 98 ja 95 kasutajatel polegi mingit võimalust hääletama pääseda.

Näiteks statistika minu blogi lugejate tarkvara kohta:

WinXP 59.95%
Windows Vista 28.07%
MacOS 4.92%
Linux 3.62%
Tundmatu! 1.83%
Win2000 1.28%
Win98 0.18%
SunOS 0.08%
BSD 0.04%
Win3.1 0.02%
WinNT 0.01%
Win95 0%

Valimiks oli 110 570 arvutit.

Sellest Windows XP moodustas ligi 60 % ja lisaks 3,44 % oli ilmselgelt sobimatuid rakendusi. Minu meelest meil on probleem kui 60 % arvutitest peavad olema aastast aastasse nende kasutajate poolt ära uuendatud. Keskmine kasutaja ei tegele selliste asjadega ega saaks ilmselt ka hakkama kui talle just konkreetset faili kätte ei anda koos soovitusega Next (jätka) aina vajutada.

Mina olen eranditult kõigil kätte juhtunud arvutitel maha keeranud automaatsete uuenduste paigaldamise kui minu enda XP üsna palju aastaid tagasi taolise värskendamise käigus hangus ja pidin kogu arvuti uuesti installeerima. Minu jaoks pole midagi tüütumat kui juba kord harjumuspäraseks saanud arvuti seadete ja programmide taaskord peale panemist. Mõelge ise kui pead seadistama kuni paarkümmend  erinevat e-maili aadressi, rääkimata igasuguste lisakaartide draiveritest (skänner, printer, FM-TV tüüner, audio-video, jne).

Kokkuvõttes soovitan proovida e-valimised ära praegusel prooviperioodil kuni reedeni ja veenduda, et arvuti tarkvara ning ID-kaardi kiip on seekord valimisteks sobivad. Nimelt oli uuel ID-kaartide partiil ka mingil tuhandel või paaril probleeme kiipidega ja taolised kaardid tuli ümber vahetada. Vähemalt on alati võimalus vanal heal paberi ja pliiatsi meetodil hääletada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga