Kuidas töötab Teie arvutis valijarakendus?

Ajaleht “Postimees” kirjutab tänases numbris juhtumist, kus e-valimistel osaleja arvutis ei kuvatud kogu kandidaatide nimekirja. Täpsemalt puudutas see Tallinna 2. ringkonda, kus puudu olid viimastel kohtadel olevad üksikkandidaadid. Paneksin sellele tekstile viitava lingi aga hetkel ei ole artiklit justkui veebis avaldatud.

Ilmselt oli tegemist tarkvara kirjutamisel tehtud näpuveaga programmile suuruse määramisel. Tarvi Martens, kes vastab e-valimiste eest, möönis viga teatud arvutites ja lubas ülesse panna sellest teavitava teksti. Mina ise kahtlustan, et tegemist ei olnud mitte hääletaja arvuti probleemiga, nagu on püütud artiklis kujutada, vaid ikkagi valimisrakenduse programmi koostajate tehtud veaga.

Tuleks endalt ka küsida, et millist hulka kaotsi minevaid hääli võime endale valimistel lubada. Kõnealune juhtum tuli avalikuks ainult selle tõttu, et valija teadis kelle poolt soovib hääletada ja ei leidnud programmist selle kandidaadi nime. Igal teisel juhul oleks valija teinud oma valiku siis talle kuvatud nimede vahel. Mina arvan, et nimekirjas kuvamata jäetud kandidaat on tõsine probleem e-valimistele, sest siis ei saadud ju tema poolt ka hääletada. Ma ootan huviga, millised numbrid e-hääli saavad 2. ringkonna 3 üksikkandidaati.

Kindlasti peaksid 2. piirkonna valijad e-hääletuse rakendusest kontrollima, kas nemad näevad nimekirja täies pikkuses või on see samuti kärbetega. Ühtlasi peaksid üksikkandidaadid esitama protesti Vabariigi Valimiskomisjonile ja taotlema 2. ringkonna e-häälte tühistamist.

Lisatud kell 12:40

Vahepeal on selgunud, et tegemist ei ole ringkonna probleemiga, vaid üle Eesti esineva probleemiga kui hääletaja arvuti resolutsioon on väiksem kui 800 x 600 pikslit. Vanadel arvutitel võib see olla 640 x 480 aga samuti tänapäevastel 9″ ja 10 ” ekraaniga sülearvutitel. Selle kohta ei ole valijale edastatud ka infot, et millised peavad olema tema ekraani minimaalsed mõõtmed, et ta näeks valimisrakendust selle kogu ulatuses.

Selle probleemi kohta on www.valimised.ee lehel küll info aga sinna minnakse tavaliselt siis kui asi ei toimi. Viidatud artikli puhul siis leidis kasutaja, et ta ei näe kandidaadi nime, kelle poolt tal oli soov hääletada.

valimisrakenduse ekraanile mahutamine
valimisrakenduse ekraanile mahutamine

Siinkohal peaksin meenutama ka oma 2008. aasta Soome e-valimiste teemalist artiklit:

Oktoobri viimasel pühapäeval hääletas Soomes kohalike omavalitsuste valimistel elektrooniliselt 12 234 inimest, kuid 232 häält polnud kehtivad. Tulemus on vastuoluline. Nõutakse justiitsministri vastutusele võtmist või lausa loobumist üleriiklikust e-hääletusest.

Elektroonilisest hääletamisest pidi tulema põhjanaabrite seekordsete valimiste hitt, millega saada inimesi hääletama. Justiitsministeeriumi poolt valimisi korraldanud Arto Jääskeläinen nimetab juhtunut „nii heade kui ka halbade kogemuste saamiseks.“

Heade kogemuste hulka kuulub e-hääletamise masina töötamine või enamasti töötamine. Kuid sellest ei piisa. Valimistel kasutatud valimismasina loonud TietoEnatori juhataja Jukka Iivoneni sõnul polnud viga mitte süsteemis, vaid inimeste käitumises.

Valimismasinat katsetati eelnevalt firma töötajate ja valimiste korraldajate peal. Tavaliste hääletajatega seda ei testitud.1,9 protsenti kaotsiläinud häältest oligi seotud inimliku faktoriga – valimisprotseduur jäeti arusaamatusest lõpetamata.

Eduskunna põhiseaduskomisjoni esimees koonderakondlane Kimmo Sasi ootab justiitsminister Tuija Brax’ilt poliitilist vastutust, Vasakpartei noored aga lausa tagasiastumist. Kodanike õiguste eest seisjad sooviksid elektroonilisest hääletamisest täiesti loobuda. Justiitsministeerium nimetab juhtunut siiski vajalikuks katseks, millel on eeliseid sedeliga hääletamise kõrval: kiirem hääletamine, väiksem töökulu häältelugemisel. Elektroonilist hääletamist prooviti Lõuna-Soomes Uusimaa maakonnas: Karkkila (4251 hääletajat), Kauniainen (4843), Vihti (11 979).

Kogu tekst:

https://www.virgokruve.com/205/soome-e-valimiste-raskused/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga