Ajaleht automaadist, kioskist või iPad´ist?

Sattusin eile märkama ajalehtede müügi automaati. Igati pilkupüüdev, ainult, et kiosk nende samade ajalehtede ja veel kümnete teiste väljaannetega on vaid 50 meetri kaugusel. Pani mind mõtisklema, et kas ja kui siis millist tehnoloogilist progressi on võimalik saavutada ajalehte automaadi vahendusel müües.

Kollane on Õhtulehe automaat ja punane Eesti Ekspressi oma. Ostu saab sooritada müntide eest või mobiilimaksega. Foto Virgo Kruve
Kollane on Õhtulehe automaat ja punane Eesti Ekspressi oma. Ostu saab sooritada müntide eest või mobiilimaksega. Foto Virgo Kruve

Mulle meenus umbes kümmekond aastat tagasi vist Microlingi tehtud külmkapi ja arvuti ristand, mis pidi omas ajastus olema innovatsiooni kandja, sest olevat võimaldanud külmkapi omanikul uksel oleva ekraani kaudu määratleda toiduainete nimekiri, mille varu peaks seal olemas olema ja külmik pidi selleks vajadusel suutma ka kauplusega suhelda, et uusi varusid tellida. Ma ei mäleta, mis sellest projektist sai aga tundub, et see jäigi lihtsalt mõttevälgatuseks. Umbes tõestuseks, et me võime külmkapi sisse panna arvuti. Umbes sarnane tundub olevat ka ajalehtede tänaval müümine automaadi vahendusel kui võiksin tuua rohkem kui tosin kohta ja aadressi, kus viimase kümne aasta jooksul on ära kadunud lehekiosk, kus müüdi ka muud kaupa. Tundub, et selle eesmärk pole mitte niivõrd toodet müüa kui olla lihtsalt püsireklaamiga tänavapildis. Keegi ei paneks ju kohvi või limonaadi automaati 50 meetri kaugusele kohviku uksest, kus saab lisaks ka saiakesi või salateid aga selle automaadiga Tallinna bussijaamas nii tehtigi.

Vaatasin uudistest järgi, et Eesti Päevaleht tegi iPad´i versiooni 31. jaanuarist 2011 http://www.epl.ee/artikkel/592167 pärast Eesti Ekspress, mis oli esimene 18. novembril 2010 http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/eesti-ekspress-
ilmub-nuud-ka-ipadi-versioonis.d?id=35174245

Õhtuleht pole oma iPad´i versiooni vist veel valmistanud.

Seejuures on Ekspressi hind iPad´i kasutajale 1,59 € aga sellest pildil olevast automaadist saab 1,30 € eest. Loomulik, et kui jõudsid endale Apple kontrollitava riistvara soetada, jõuad ka need üleliigsed 29 eurosenti maksta. Aasta peale teeb see vahe muidugi 15,08 € ehk 235,8 krooni.

Ma muidugi ei mõista, miks aatomitest koosnev ajaleht on odavam kui ainult elektronide liigutamisega tekitatud elektrooniline ajaleht. Ilmselt on ka sellele mingi hea põhjendus peale selle, et tarbija peab iga uue innovatsiooni kinni maksma. Umbes nii, et Eesti Ekspress on elektrooniliselt 0,29 senti kallim paberlehest selle tõttu, et keegi pidi selle jaoks vajaliku programmi koostama ning tuleb tasuda ka serveri ja võrguühenduse eest, et faili kättesaadavana hoida.

Minul pole vahet, millisel andmekandjal neid kahte lehte müüakse, sest ma saan väga hästi hakkama ka ilma nendeta. Lihtsalt imestasin, et veel 2011. aastal võiks automaadi abil loota mingit turunduslikku edu. Algselt oli see ikkagi lahendus neisse kohtadesse, kus inimtööjõudu oli liiga kallis kasutada. Mõelge kasvõi pangakontorite sulgemisele ja pangaautomaatidega asendamisele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga