inimesedpoliitika

Kontrollitud mõjuagendid vastupanu lõhkumas

Ma ei ole väga palju sõna võtnud Tuhala nõiakaevu teemadel. See oli ilmselt rohkem poliitiline kui looduskaitseline vaidlus. Küll aga panin tähele, et helilooja Urmas Sisask oli vägagi aktiivne selle kaitsmise eest võitleja. Ainult, et pärast valimisi tulnud otsust, mille järgi maardla nimetati kaevandatavate piirkondade nimistusse, ei ole mina märganud temalt mitte ühtegi reageeringut. Kas selle puudumist võiks selgitada asjaolu, et Urmas Sisask on juba kümnendi kuulunud Reformierakonda (alates 10.12.2001), mille ministri haldusalasse kuulus ka Tuhalast kaevandusala korraldamine? Igatahes minul on selline tunne, et Sisask liitus kaevanduse vastu võitlejatega just nimelt selleks, et olla kursis nende tegevusega, võimalik oli selle info edastamine oma erakonnale ja lõpuks vastuseisu nõrgestamine. See oli üsna võimas etteaste, kus ta selle kaevu ümber trummi tagus ja midagi laulda üritas. Omandas justkui arvamusliidri või eestkõneleja aurat. Nüüd aga täielik vaikus. Ilmselt täitis parteilise ülessande ja saadeti pingile puhkama, et mitte paljastada tema agendikatet.

Urmas Sisask vääris isegi raamatuklubi esikaanele panemist, sest Tuhala kaevu aktsioon oli talle toonud tuntust. Autori foto
Urmas Sisask vääris isegi raamatuklubi esikaanele panemist, sest Tuhala kaevu aktsioon oli talle toonud tuntust. Autori foto

Vaatasin registrist järgi, et Reformierakonnast lahkus ta eelmise aasta 19. oktoobril. Minu jaoks see päriselt ei välista oletust, et ta saadeti karstiala kaevanduse vastaste üritust saboteerima.

Ma olen ühes inforingis, mis arutab domeenide reformiga seotud küsimusi. Ka seal oli meil üks hakkaja IRL-i liige (Tanel Raja), kes üritas pigem kahtluse alla seade senist tegevust ja võimalikke eesmärke. Pärast valimisi läks asi täitsa kõrvalistele teemadele (metsade säästlik raiumine) ja tundus, et tegemist oli pigem trollijaga (sisutu infomüra tekitamine). Praeguseks on sellest grupist lahkunud ka üks teine IRL-i liige, kes algusaegadel oli meedias korduvalt sõna võtnud ja kes pigem jagas eesmärki domeenireformi vigade parandamisest ning samuti väike Silver, kes enam parlamenti ei jäänud. Küll aga on alles üks teine reformikas, kellel näib olevat otseliin lausa Andrus Ansipini. Jah, selles inforingis räägitu võib jõuda lausa peaministri suust tulevateks sõnadeks. Toon sellise näite 12 jaanuar 2011 Riigikogu infotunnist:

12. jaanuar 2011 Riigikogu infotund, kus Andrus Ansip ütleb, et tal ei ole omanimelist domeeni. Katke stenogrammist
12. jaanuar 2011 Riigikogu infotund, kus Andrus Ansip ütleb, et tal ei ole omanimelist domeeni. Katke stenogrammist

Selle järel juhtisin inforingis tähelepanu kell 13:35, et Andruse vastus pole kooskõlas faktidega, et registreeritud on domeenid ansip.ee kui andrusansip.ee

Kell 13:49 olin listi kirjutanud: “vau, * teavitas Ansipit, kes tegi just täpsustuse oma domeeni omamise kohta. Meie list lekkib lausa peaministrini!”

See parandus oli siis selline, mis anti ülejärgmisele küsimusele vastamise raames.

Andrus Ansip muudab oma ütlust domeeni registreerimise kohta. 12. jaanuar 2011 Riigikogu stenogramm
Andrus Ansip muudab oma ütlust domeeni registreerimise kohta. 12. jaanuar 2011 Riigikogu stenogramm

Pärast seda olin listi kirjutanud: “infolekked on mõnikord head, nendega annab poliitikat suunata. Seega rohkem spioone!”

Riigikogu jutuajamise tekst:
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&day=14&date=1294826700

Paraku, info lekkimisest pole hiljem rohkem kasu tähele pannud.

Kui meenutada viimase aja Tallinna opositsiooni aktiivseid kampaaniaid ja justkui rahva poolt tulnud algatusi (Kalamaja parkimine, lasteaiad versus televisioon), siis seal peaks linnavalitsus ka omalt poolt inimesed saatma nende algatuste juurde, et olla kursis kavandatava tegevusega, omandada sarnaselt Urmas Sisaskile usutavus arvamusliidri ja eestkõnelejana ning siis vajadusel vastaste organisatsioon jätta ilma juhita (Sisaski lahkumine).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga