inimesedmajandus

Raha peale võib kindel olla vaid lihtsameelne

"Raha, võid kindel olla" ja "Aitab võimalustest" sildid klaastaara ja pakendite kogumise konteineril Tallinnas Lastekodu tänava. Foto Virgo Kruve
"Raha, võid kindel olla" ja "Aitab võimalustest" sildid klaastaara ja pakendite kogumise konteineril Tallinnas Lastekodu tänava. Foto Virgo Kruve

Sattusin eile Tallinnas linnaruumi ilustavat või ka reostavat sõnumit lugema, kus oli võetud hiljutise poliitilise kampaania ajal kasutatud  loosungeid ja neid täiendatud.

Hakkasin siis mõtlema, et kas raha peale võid kindel olla või mitte. Jõudsin järeldusele, et vastus on pigem eitav. Suurim probleem on inflatsioon ehk ostjõu vähenemine. Teiseks võib raha olla defektiga või lausa järgi tehtud:

Osadel 1999. aastal trükitud Eesti sajakroonistel pangatähtedel puudub turvaelement, mida palja silmaga ei ole võimalik näha – Lydia Koidula portreest paremal paiknev, ultraviolettkiirguses roheliselt helenduv ristkülik, mida saab kontrollida ainult erivahendi ehk ultraviolettlambiga. Niisuguste rahatähtede puhul ei pruugi olla tegemist võltsinguga, vaid defektse rahaga.
Kas sajakroonine on defektiga?

http://www.eestipank.info/sajakrooni_list/et/

Tegelikult tahtsin rõhutada, et paberist raha peale ei saa kindel olla. Mina olen arveldanud rublades, kroonides ja nüüd eurodes oma kodule lähemates ostukohtades ja seda vähem kui 20 aastase ajaperioodi jooksul. Vaadates praegusi ühisraha euro ümber puhkenud päästmisaktsioone, siis tundub võimatuna prognoosida, millise rahaühikuga sooritan makseid 2031. aastal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga