blogid ja internettinimesed

Elektrooniliselt hääletajate vanuseline profiil

Levinud arvamuse kohaselt on e-hääletamine nooremate inimeste tegevus. Kui võtta Vabariigi Valimiskomisjoni andmed elektrooniliselt hääletajate vanusest, siis taoline arvamus ei leia kinnitust.

http://vvk.ee/public/pics/.thumbnails/vanus_2011_520x327.jpg
http://vvk.ee/public/pics/.thumbnails/vanus_2011_520x327.jpg

Kui keskenduda eriti noortele ja vanadele siis näeme, et 6. märtsi valimistel oli alla 24 aastaseid 9 protsenti aga üle 55 aastaseid 21 protsenti. Seejuures on vahe aastate jooksul kasvanud. Noorte osa on kõikunud 9-11 protsendi vahemikus aga üle keskealiste osakaal on olnud 15-21 protsenti.

Üldse hakkab silma, et kõik vanusgrupid on üsna võrdselt esindatud või vähemalt ei ole domineerivat vanusgruppi. Kui liidan kokku 2 äärmist, siis saame kuni 34-aastaste osaluseks 36 protsenti ja üle 45-aasta vanustel 40 protsenti. Erinevust on vaid 4 protsenti!

Sellest järeldub, et nii noored kui eakad hääletavad üsna samasuguse aktiivsusega. Võime vist edaspidi loobuda kahtlustusest, et e-hääletamine on noorte inimeste asi, sest tuleb välja, et ka üle 45-aastased saavad sellega üsna samamoodi hakkama kui kuni 34-aastased (erinevus 4 %).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga