inimesedpoliitika

Soomel on sundseis Portugali abistamiseks

Soomes käivad uue valitsuse moodustamise kõnelused. Valimised võitnud Koonderakond on kampa kutsunud ka Põlissoomlased, kes olid enne valimisi Portugali päästeplaani vastu. Eile saadeti teade, et nad on valmis kõnelusteks aga Portugali suhtes ei ole nad arvamust muutnud.

Brüsselist tuli juba ühe analüütiku suu läbi hoiatus, et kuigi riigil on võimalus abipaketist kõrvale jääda, võib see ometigi kaasa tuua hilisemaid probleeme riigile. Räägitakse, et hiljem ei ole Brüssel valmis Soome ettepanekuid kuulama või suhtutakse neisse külmalt.

“Teknisesti ja taloudellisesti Suomen poisjäänti on mahdollista, mutta poliittisesti asia on paljon hankalampi. Tällainen vapaamatkustaminen rapauttaisi pahasti koko EU:n yhtenäisyyttä”, Daniel Gros sanoi STT:lle

tõlge: “Tehniliselt ja majanduslikult on Soome kõrvale jäämine võimalik aga poliitiliselt on asi palju keerulisem. Selline tasuta kaasreisija häiriks tugevalt kogu EL-i ühtsust,” ütles analüütik Daniel Gross agentuurile STT.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/1135265827871

Portugal tuleb päästa igal juhul, arvaku Soome asjast mida tahab. Ilmselt koostatakse juba varuplaani juhuks kui nad ei osale. Näiteks eelmise aasta mais otsustati Kreeka abistamise paketi üle ja siis jäi Slovakkia kõrvale. Eelmise aasta lõpuks oli loodud stabiilsusfond ja kõik riigid osalesid Iirimaa abistamises.

Lõpetuseks veel Grossi tsitaat artikli lõpust: “Varem või hiljem vajab iga liikmesriik teiste abi.” Näed siis, sattusime santide laagrisse. Mul tuleb keelele võrdlus NSV Liiduga aga jätan selle siinkohal edasi kirjutamata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga