inimesedmajandus

Kreeka võlg restruktureeritakse lähema 2 aasta jooksul

Kreeka päästeplaan kinnitati 2010. aasta maikuus. See tähendas riigile kulude kärpimist ja rahvusvahelist finantsilist kägistamist. Kui vaadata riigi 2-aastaste võlakirjade intresse, siis need on ligikaudu kolmekordistunud. 50% tõenäosusega jätab Kreeka järgneva 2 aasta jooksul oma riigivõla kohustuse täitmata ja võlakirjad muutuvad rämpsuks.

Kreeka võlakirjade intresside graafik 2009. kuni 2011. aasta kohta. Allikas: DWTV 5.05.2011
Kreeka võlakirjade intresside graafik 2009. kuni 2011. aasta kohta. Allikas: DWTV 5.05.2011

Näete, et turud arvestavad Kreeka võla restruktureerimisega lähema 2 aasta jooksul. Mitte varem, sest meil ei ole kogemusi riigi võlakohustuste mittetäitmisega ja on ainult kogemused firmadega. Samuti on Euroopa Keskpank (ECB) ja Komisjon kahtleval seisukohal sellise programmi suhtes, sest esimesel neist on hinnanguliselt 50 miljardi euro väärtuses võlakirju oma bilansis ja see teeb neid vastumeelseks nõustumise suhtes.

Kui tõenäoline on, et Kreeka läheb ikkagi pankrotti?

Turud ütlevad, et tõenäosus on 50-60% kui vaadata Kreeka võlakirjade hindu aga see pole väga suur kahju, sest ka saadavad tulud (intressid) on suured. Tulemused on tasakaalus võimalike kaotustega.

Mida saab Kreeka teha, et olukorda muuta? Eksporti kasvatada? Oodatakse turismi kasvu.

Ma arvan, et nad peavad keskenduma konkurentsivõime saavutamisele, kahandama importi. Kuid seda tehes vähendad ka SKP-d.

Allikas: Ansgar Belke intervjuu DWTV saates 5.05.2011

Meil seisab ees liitumine Portugali päästmise plaanidega ja võime eeldada, et olukord lähema aasta või paari jooksul ei parane. Finantsturud tahavad näha mõne eurotsooni riigi ebaõnnestumist ja panustavad kasumi teenimiseks ka võlakirja intresside tõusule.

Üsna kurb kui riik jääb finantsturu pantvangiks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga