inimesedpoliitika

Mõned videod Usama saatuse kohta

Alustuseks peaks ära vaatama 2. mai video, kus on näha rünnaku objektiks olevat maja ja selle põlemist öösel.

http://areena.yle.fi/video/1304329228003 (kättesaadav 1 kuu)

Hiljem on tulnud infot, et sõdurite pihte üldse ei tulistatudki. Samuti oli Usama relvastamata.

3. mail arutasid 2 Soome professorit Usama tapmise õiguslikke regulatsioone ja selle tagajärgi. Oldi üksmeelel, et tegemist oli tagaotsitavaga ja tema hukkumine ei olnud väga suur probleem, kuigi oleks võinud ka ta Guantanamosse viia. Samuti rõhutati, et merre matmine ei ole kindlasti islami tavadega kooskõlas aga seda on kiiresti matmine. Samuti jõuti järeldusele, et rääkida ei saa terrorismi vastase sõja lõppemisest, sest USA on alati endale uue vastase leidnud. Vahepeal juba tundus, et selleks võib saada Liibüa ja tema liider.

Video http://areena.yle.fi/video/1304400882594

Suurbritannia peaministri David Cameroni rõõmustamine 2. mail oli ootuspärane: “Seda uudist tervitatakse üle kogu maa.”

http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/Article/201105115983561

5. aprilli Euronews, milles Barack Obama välistab tapetud Usama fotode avaldamise, et “kellegi pähe tulistamise jälgedega fotod ei ringleks ega õhutaks uut vägivalda. Selles pole kahtlust, et me tapsime Osama bin Ladeni.”

http://www.euronews.net/2011/05/05/obama-refuses-to-release-bin-laden-photos/

Ometigi on kättesaadavaks saanud ja levivad Pakistani luuretöötaja tehtud fotod kahest tapetud mehest (väga verised). Millest siis taolised topelt standardid?

Usama tapmise õigusliku raamistiku või õigemini selle vastuolude saab lugeda siit: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15048146,00.html

Selles artiklis on toodud üsnagi huvitavad ameeriklaste õigustused tema tapmisele. Näiteks CIA juht Leon Panetta oleks pidanud tema vangistamist võimalikuks ainult siis kui ta oleks käed üles tõstnud ja alistunud. Terrorismi vastase üksus pealik John Brennan kitsendas seda veelgi ja väitis, et ta oleks elusalt kaasa võetud ainult siis kui ta oleks olnud alasti, sest muidu polevat võimalik olla kindel varjatud relvades või lõhkeaines. Eksperdid pole ka üksmeelel, kas sündmust peaks käsitlema sõjalise operatsioonina ja sellele rakendama sõjaseadusi või laienevad sellele rahvusvahelised õigused (riikide ja nende kodanike kohtlemine). Samuti on artiklis toodud välja, et eurooplastele oleks meeldinud mehe vahistamine ja ICC ehk rahvusvahelises kriminaalkohtu ees nägemine. Tekst lõppeb väga tähendusliku viitega Liibüa liidrile, kelle ettekavatsetud tapmist on ootamas Suurbritannia välisminister ja kaitseminister. Samuti tervitaksid seda Liibüa mässulised. Ometigi on NATO ja tema liikmete rünnakuid alati saatnud väited, et rünnatakse Gadhafi režiimi ja mitte teda isiklikult.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga