Arvuti on aeglane ja ussitab

Natuke nuttu ja hala arvuti teemal, mis on mind ilusti teeninud alates 2006. aastast aga viimase aasta on järjest vaevatumaks muutunud. Üldiselt olen seda vahepeal mälu ja uute ketastega täiendanud aga kusagil eelmisest kevadest on ta hakanud imelikult kaua mõtlema. Kahtlustasin siis viirust või nuhkvara ja tegin korduvalt erinevate firmade tootedega otsinguid aga kõik need jäi tulemusteta. Probleem läks isegi selleni, et pidin ootama erinevate tekstidokumentide või interneti brauseri sälkude avanemise vahel. Näiteks märtsi algul võisin klõpsida Start -> Shut down ja siis jäädagi ootama, sest arvuti lihtsalt ei sulgunud. Pidin võtma siis tegumihalduri ja seal panema shut down. Proovisin vahepeal ka windowsile parandavat installi teha aga ka selle mõju oli lühiajaline. Asi läks siis selleni, et veetsin pühapäevase päeva kolm korda installi tehes. Huvitav oli see, et kui olin esimese järel registrit tõsiselt kärpinud ja kahtlasena tunduvaid katalooge kustutanud, siis pärast seda oli ka installi ajal pakutavate valikute hulk (lisakaartide draiverite kohta) kasvanud. Lõpuks loobusin selle arvuti edaspidisest võrku ühendamisest ja teen sellega töid, mis ei vaja interneti ühendust. Muidugi on tülikas nüüd faile teise interneti ühendusega arvutisse viia aga arvan, et see on väiksem kahju kui lasta näiteks bot-arvutil võrgus olla. Kuidagi teisiti ei suuda ma selgitada olukorda, et arvuti lihtsalt uimab, parandav install ei anna tulemusi ja viirusetõrje ei leia põhjusi. Lasin arvuti ka rootkitrevealer´iga üle ja ühte ning teist ka leidsin, mille siis registrist eemaldasin. See jäi veel kirjutamata, et vahetult pärast käivitamist on muutmälust ka 10-15% lihtsalt kusagile kadunud ja pole võimalik öelda, millised programmid kasutavad umbes 200 megabaidi suurust osa. Arvuti töö käigus probleem isegi süveneb ehk “musta auku” kaduva mälu hulk suureneb. Olen ka mälu testinud aga seal probleemi ei ole.

Selle kõige eelneva mõte oli selles, et ükski antiviiruse programm ei suuda avastada arvutis töötavat kahjulikku programmi kui selle kohta ei ole talle eelnevalt näidiseid antud. Ma ei tea kui tõhusad on viirusetõrje tarkvara tootjad bot-arvutite äratundmisel aga Eestis võib selliseid olla asjatundja hinnangul umbes 20 tuhat ja üsna suure tõenäosusega nende omanikud ei teagi, mis nende töövahendi sees tegelikult toimub.

Selline sündmus juhtus ka veel, et laupäeval andis otsad Samsung SyncMaster 753DFX monitor, mis oli töötanud umbes 8 aastat ja oma kineskoobi tõttu ka moraalselt vananenud.

Vaatasin laupäeval ka disketti, kus oli peale kirjutatud 2005. aasta ja mõtlesin, et arvutite alal toimuvad ikka väga kiired muutused.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga