12 aastat pärast pildi tulistamist

Mida tegi kaitseminister Mart Laar nüüd reedel 13. mail? Kas ta äkki meenutas aega kui oli veel peaminister?

1999. aasta 13. mai õhtul toimus Nursi baasis kõigile Kaitseväe määrustikele vastav laskeharjutus, kus tutvustati Eesti päritolu lasketehnikat ja tulistati Kaitseväe lahingurelvadest Kaitseväe märklaudade pihta.
Laskeharjutuse lõppedes, kui väljas oli juba hämar ja kõigile ohutustehnika reeglitele vastavalt harjutati käsirelvadest öösihikuga laskmist, riputas endine Võru maavanem Robert Lepikson oma märklaua kõrvale ka mingi Savisaare korraldatud ürituse kutse. Kas keegi seda ka tulistas või pihta sai, ei saa ma nüüd, pea kaks aastat hiljem kinnitada. Ma tunnen sügavat piinlikkust, et ei suutnud Lepiksoni korrale kutsuda, tema tegu ara hoida ega takistada ega anda sellele kiirelt eetilist hinnangut.
Ma palun vabandust kõigi ees, keda see juhtum ja selle käsitlemine on isiklikult puudutanud.

11. veebruar 2001

http://www.isamaa.com/201/peaminister-mart-laari-avaldus/

Mis on saanud sellel pumppüssist pildi tulistamisel osalejatest? Mart Laar on poliitikas tagasi, Eerik-Niiles Kross proovis tulla roheliste nimekirjas aga põrus, Jaan Tross on kandideerinud 2005. ja 2009. aastal IRL-i nimekirjas omavalitsuse valimistel Tallinnas aga muidu pole tuntuks saanud, Robert Lepikson on surnud.

Ma ootan huviga, millal Mart Laar jääb taaskord valetamisega vahele. Tal on see ameti juurde kuuluv nähtus.

Inimeste mälu on kahjuks üsna lühike. Praegune skandaal pole sugugi esimene, kus Mart Laar on valelt tabatud. Meenutagem.
• 12. veebruar 1993. Mart Laar kinnitas Riigikogus, et valitsus polevat andnud luba Vene sõjaväelaste Eestisse toomiseks. Samal
päeval aga teatas piirivalve, et jaanuaris toodi valitsuse ametliku loaga Eestisse 164 Vene sõjaväelast.
• 22. september 1993. Riigikogu opositsioon teatas, et Laar valetas, kui väitis 13. septembril, et Iisraeli relvaostuks pole laenu võetud. Tegelikult saadi laen Põhja-Eesti Pangalt. Vale oli Laari hilisemgi väide, et laenu võeti 49 miljonit dollarit. Tegelik summa oli 59 miljonit dollarit.
• 8. veebruar 1994. Jälle valetas Laar TAASi relvasaadetise kohta. Saabus 50 roostes ja vana Vene õhutõrjekahurit. Peaminister aga rääkis parlamendile, et avastati vaid mõni nõudele mittevastav padrunipartii.
• 23. august 1994. Peaminister Mart Laar valetas Vene rublade kohta, väites, et rahvalt kokku kogutud rublad on Eesti Panga hoidlast viidud valitsuse varahoidlasse. Tegelikult sellist varakambrit pole olemas ja juba 1992. aasta detsembris oli Laari valitsusel sõlmitud vahendajatega kokkulepe rublade müügiks.

http://www.isamaa.com/234/mart-laar-rabas-valega/

Selle tulistamise ja järgnenud valetamiste kohta saab pikemat valikut tekste lugeda http://www.isamaa.com/irl/isamaa-staarid/pildiskandaal aadressilt

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga