blogid ja internettinimesed

Karistame elektronide kopeerimise eest

Kuidas näeb välja internetikaabliga millegi varastamine, mis koosneb elektronidest? Mina seda näiteks ei mõista, sest lähtekohta jääb ju 1:1 originaal alles. Keeleliselt võiksime rääkida kas kopeerimisest või laenamisest (äkki saadab faili hiljem tagasi?). Äkki isegi ajutisest kasutamisest, et võtsid tutvumiseks.

Reedel oli ajalehes teade, et failide vahetuse programmi kasutajale tehti trahvi ja süüdistati autoriõiguste rikkumises.

_ kellede tegevus seisneb autoriõigusega kaitstud teoste ebaseaduslikus allalaadimises ja levitamises, on sõna otseses mõttes vargad ja vargus on teatavasti kriminaalkorras karistatav tegu._

http://www.epl.ee/artikkel/598281

Siit edasi mõeldes, siis internetis ükskõik kuhu viitamine tuleb samastada seal oleva info valmistamisega ning seeläbi teha viitaja ka vastutavaks. Demonstreerimaks taolise mõttekäigu hälbivust, siis igaüks kes kirjutab kellegi teise kohta, varastab tema eraelu (äkki isegi vägistab kui teeb veel dokumentaalse jäädvustuse). Iga krimisaate ajakirjanik saab peksmisest või mõrvast rääkides ise vägivallatsejaks ja tapjaks. Tundub ju absurdne? Kuid mitte autorikaitsjatele, kelle jaoks on selline tuletuskäik loomulik, et igasuguse viitamise võib tõlgendada ka selle sama teo toimepanemiseks.
Iseloomustamaks kui kaugele on “autorikaitsjad” oma tegevuses hälbinud, siis meenutan mitmeid juhtumeid, kus nad on lasknud internetist eemaldada artistide enda avalikustatud lood. Juriidiliselt väidavad, et teoste levitamise üle kontrollivad nemad ja artisti võib sedasi ka omaenda loomingut esitades muutuda piraadiks, äkki isegi vargaks, kes varastas iseenda loomingut.
Lõpetuseks lisan, et seaduse eesmärk pole mitte teoseid Mandre kappi lukkude ja riivide taha korjata, vaid nende levitamise pealt autoritele tulu teenida. Interneti vastu võideldakse sedavõrd vihaselt ainult sellel põhjusel, et täiusliku 1:1 koopia tegemine on tohutult odav ja levitamine tuhandetele inimestele samamoodi. Inimesed võisid maksta cd-plaadi eest 245 krooni aga sellesama plaadi elektronidena omandamisel tundub isegi pool hinda liialdusena.

Autorikaitsjad käsitlevad kõiki Eesti inimesi piraatidena, sest kõigile andmekandjatele (VHS, CD, DVD, Blue-Ray, mälukaardid, arvuti kõvakettad) on kehtestatud koopiamaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga