MySpace osteti 580 miljoniga ja müüdi edasi 35 miljoniga

Nüüd üks juuni lõpu uudis. Sotsiaalvõrgustik MySpace sai uue omaniku, kes oletatavasti maksis selle eest 35 miljonit dollarit. See teeb hinnaks umbes 1 dollar iga registreeritud kasutaja eest. Seejuures kandis praegune müüja umbes 545 miljoni dollari suuruse kahjumi, sest ta ise oli selle lehe ostnud 2005. aastal kogunisti 580 miljoniga. Tookord oli see leht turuliider aga siis tekkisid youtube.com ja facebook.com ning twitter vist ka juba tõusis. Seega meenutab tehing mõnevõrra Skype´i müüki, mis toimus umbes 2,1 miljardi krooni eest aga mis pärast osteti sellest hinnast odavamalt tagasi, et mõned aastad hiljem rohkem kordi kallimalt Microsoftile edasi müüa.

Ma peaksin olema optimistlik interneti ja kõige suhtes aga ei ole, sest ma ei suuda näha seoseid hindade ja selle tekkimise/arvutamise vahel. Interneti ärimudelis on liiga palju teadmatuid faktoreid ja ideed on lihtne kopeerida. Kui pärismaailmas tähendab uudne tootmistehnoloogia mõneks ajaks monopoli ja turuliidri seisundit, siis internetis millegi uuega välja tulek toob kaasa terve rea kloonide tekkimise. Enamasti küll need kloonid kiduvad ja turule jääb domineerima esimene siseneja aga seda niikauaks kuni tuleb natukene muudetud ideega lahendus ja tõuseb taaskord liidriks.

Selle järgi tundub, et internetis on konkurents märksa pärsitum kui tavaelus. Seal võib vabalt olla nii, et turuliider on 80%, teisel kohal olija 10 protsenti, kolmas-neljas saavad siis 3-4 protsenti ja ülejäänu jääb ülejäänute vahel jagamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.