inimesedmajandustoidutööstus

Vorsti sarnased võltstooted ehk lihamaitseline tärklis

Meie riigis on kõik vaba, isegi tarbija petmine. Võtame näiteks poes müüdavad vorsti ja viineri sarnased võltstooted, mis ürinevad sarnaneda kunagiste liharikkamate toodetega aga tegelikult on nad pigem lihamaitselised tärklisetooted.

Mul ei ole midagi lihamassi kasutamise vastu toidutööstuse poolt, sest tapetud loomad ei koosne ainult puhtast ja isuäratavast lihast (mida tegelikult on väiksem osa) ning ka ülejäänud osad tuleb ära kasutada. Küll aga olen selle vastu, et taolised vähemväärtuslikud ained konkureerivad turul võrdselt kvaliteetsema lihaga tehtud toodetega. Tänapäeva tarbija ostab hinda ja ei ole raske oletada, kumma kasuks tema valik langeb.

Miks siis meie ühiskonnas on soositud võltstoodete valmistamine, mis jätavad tarbijale mulje vorstist ja viinerist, kuigi tegelikult on seal liha osa vähemus, mis pealegi võib olla töötlemisel eemaldatud lihajäägid ehk mitte “vana hea” liha? Esimene vastus on kindlasti kapitalism ja mentaliteet turu kõikvõimsusest. Teine vastus võiks olla täpsustav, et meie kultuuriruumis on kõik tarbijad üksikvõitlejad ehk nad ei ole ühinenud ja seetõttu saavad toidutööstused nendele pakkuda järjest madalama kvaliteediga tooteid, mida nimetatakse nende endiste nimedega. Ausam oleks öelda, et tänapäeva vorst ei ole enam sama mis oli see 15-20 aastat tagasi ja sellel peaks olema ka mingi teine nimetus. See võimaldaks tarbijal eristada turul ehtsaid tooteid ja võltstooteid, mida valmistatakse kunagiste toodete koopiatena aga mis ei ole enam need tooted.

Teen ettepaneku kõigile lihatoodetele, milles liha sisaldus on väiksem kui 50 protsenti, nime ette panna eesliide “koopia”. Näiteks siis koopiavorst, koopiaviiner või midagi kolmandat. Kaalusin ka variante eesliitest “tehis” või “järgitehtud” aga need ei tundunud suupärastena.

Minu eelnevad mõtted oli reageering Talleggi äridirektori arvamusele “Lihamas ei ole kräpp, lihamass on ka liha“, et “mehhaaniliselt eraldatud lihamass” on tegelikult ka liha. Ei ole ju, see on lihamass ja nii tuleks ka pakendile kirja panna.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga