inimesed

Laupäevasest leinast

Laupäeval oli terve päeva BBC teleuudistes Oslo pommiplahvatuste ja sellele järgnenud noortelaagri tulistamise kajastust. Ma sattusin tõsiselt segadusse, sest kusagil 17 ajal kanalile keerates jäi mulle mulje, et teist päeva järjest on seal toimunud rünnak. Eetrisse lastud ellujäänute jutustused olid sedavõrd üldised, et mul kulus umbes veerand tundi mõistmiseks, et tegemist oli päeval varem salvestatud intervjuudega. Ennekõike tundsin selle ära ühest ministri pressikonverentsist, mida olin hommikul näinud. Nii võib juhtuda kui pidevalt ennast telekanalil ei hoia ja võidki jääda kordusena näidatud uudislõike hiljutistena uskuma.

Muidugi kurb sündmus kui Norra pealinnas lõhatakse autopomm ja vähemalt 7 inimest hukkub aga sellega on arvestatud, et valitsuse poliitikad võivad tuua ka võrdväärse jõuga vastulöögi. Hoopis teine teema on minna poliitilise liikumise noori tulistama ja seejuures veel riietuda politsenikuks. Ma saan aru valitsuse vastasest rünnakust, sest riigi terror võib tõesti äärmise piirini viia aga poliitiliselt teistsuguste vaadetega inimeste tapmist ei õigust mitte miski. Isegi eelnev kirikus käimina ja Kristuse sõnade lugemine. Tegelikult tuleks teha täpsustus, sest Kristuse sõnum on edasi antud tõlgendusena ja meil pole praktiliselt tema öeldud lauseid. Vähemalt mina ei mäleta neid Uue Testamendi lugemisest.

Kui selle sündmuse juures oli midagi head (igal asjal on 2 poolt, nagu mündil), siis seekord oli süüdlaseks nende endi kohalik usufanaatik. Pealegi veel kristlane ja konservatiivsetesse vaadetesse kalduv. Vähemalt ei saa keegi nüüd süüdistada riiki tulnud teiste kultuuride esindajaid. Kui hakata meenutama, siis USA-s pani FBI esindusele võimsa autopommi Oklahoma linnas ka nende oma paremäärmuslane, valgenahaline kristlane. Kuidas see tal õnnestus? Võimalik, et ametnikud olid hõivatud “oletatavate” halbade plaanide haudujate jälgimisega ja ei tulnud selle pealegi, et rünnak võiks tulla ka riigi seest. Ilmselt samamoodi tegeldi Norras ennekõike väljast tulnud inimestes ohu nägemisega ja ebaõnnestuti riigis sündinud, kasvanud ja hariduse saanud 32-aastase mehe radikaliseerumisega. Või äkki lasti tal tegutseda? Näiteks reedel oli veel kõigis kanalites 2 majanduse alast probleemi: Kreeka ja eurotsooni võlad ning USA võlalae kergitamine. Praeguseks on sellest 2 päeva möödas ja neist eriti ei räägita, vähemalt BBC on ainult seda massimõrva kajastamas. Näiteks täna hommikul oli ülekanne ka kirikus peetud mälestusteenistusest. Minu jaoks üsna imelik, et see sama kirik, mille ideedesse uskuja korraldas need hirmsad kuriteod inimeste vastu, korraldab nüüd ka hukkunute omaste valu leevendamiseks mälestusteenistuse.

Tõeline kaotus inimkonna jaoks oli aga laupäeval Amy Winehous´i surm. Temas oli talenti ja omapära aga oma artisti käitumisega läks ta väga ennasthävitavale teele. Mingi piirini on põnev vaadata laulja poolt teispoolsuse piiri kompamist (kas siis alkoholi või narko abil) aga see on ühtlasi ka kindlaim viis inimorganismi hävitamiseks. Ma ei tea tema loomingust eriti palju kuid saada korraga 5 Grammy auhinda, on ikkagi väga tugev tunnustus selle valdkonna inimestelt.

Nagu tavaliselt, et maini meedia sugugi tõsiasja, et keskmiselt sureb 1 tunni jooksul nälja ja malaaria tõttu umbes  750 inimest. Kui see toimub telekaameratest ja ajakirjanikest eemal, siis seda pole põhjust ka kajastada. Nii võimegi öelda, et üle 3 miljoni inimese sureb aastas nälja ja malaaria tõttu. Kuid neis samades riikides sünnib piisavalt rohkem inimesi, et rahvastiku üldarv ei lange ja selle tõttu pole need surmad ka eraldi kajastamist väärt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga