inimesedpoliitikauus maailm

Hiina ja supervõim? Mitte veel niipea

Pärast USA hegemoonia lõppemist seoses võlakriisiga on üsnagi tõenäoline, et maailma hakkab juhtima uus jõukeskus. Mina arvan, et selleks saab taaskord Euroopa ja mitte Hiina, nagu võiks oletada. Nimelt on Euroopal ühendused energia saamiseks Lähis-Idast või Venemaalt, üle Atlandi ookeani asub suur Põhja-Ameerika turg ja tegelikult leiutati kapitalism Euroopas, mis seejärel levis teistele mandritele.

Hiinlaste Raadio86 refereeris küsitlust, mille järgi Hiinast on juba praeguseks saanud USA sarnane superriik.

22 riigis poliitikauurijate seas läbi viidud küsitlus näitas, et Lääne-Euroopas pidas kuus vastajat kümnest Hiinat juba mõjuvõimsamaks, kui Ühendriike. /…/

Enamus eelpool mainitud piirkondades küsitletutest pidasid Ühendriike pigem heaks superriigiks ja Hiina astumist samale positsioonile sõjalise jõuna peetakse pigem halvaks nähtuseks.

Allikas http://ee.radio86.com/uudised/hiina-torjub-uehendriigid-supervoimu-positsioonilt

Kui vaadata geograafiliselt, siis mis on praegu Hiina turud. Ma arvan, et nendeks on USA, Euroopa Liit (suurim kaubanduspartner EL-ile), Jaapan ja selle järel juba teised riigid. Need kõik asuvad geograafilise eraldaja ehk siis ookeani ja merede taga. Neil pole oma tagahoovi nagu näiteks eurooplastele on see Venemaa, Türgi ja Lähis-Ida näol, kuhu saab maismaad mööda kaupu  ja inimesi vedada. Praegu kasutab maailm Hiinat ennekõike odava tööjõu pärast ja mitte seal tehtava uurimistöö pärast. Kui vaadata ühiskonna intellektuaalse omandi hulga järgi, siis Hiinas on küll patentide arv suurenemas aga see pole ligilähedane jaapanlaste, ameeriklaste või EL-i omaga. Nad oskavad ainult hästi kopeerida ja selle masstootmisse viia. Nad on maha joonistanud tööstuslike skännerite abil sõiduauto joonised! Samuti on kõik messidel osalejad kahtlustavad asiaadi välimusega fotograafide suhtes, sest kord pihta pandud ideed on Hiinas üsnagi keerukas kaitsta.

Nad on väga suur riik, mis pole suutnud isegi oma erinevaid rahvaid kokku sulandada, mida ameeriklased on suutnud. Selle uudise järgi arvatakse ainult 70% hiinlastest oskavat mandariini keelt. Ülejäänud 30% ei tunne selle järgi vajadust. See on tublisti suurem arv inimesi kui elab USA-s. Samuti pole võimalik kommunistliku kursi järel lihtsalt õhust võtta kaasaegse haridusega inimesi, sest koolitus käib aeglasemalt kui masstoodangu liini lahtivõtmine Euroopas ja Hiinasse taas üles panemine. Jah, hiinlastel endil pole alati tehnoloogiat ja siis nad ostavad Euroopas seisma jäänud tehase kogu sisseseade ja transpordivad selle Hiina. Mulle meenub üks dokfilm Saksamaal olnud terase sulatamise tehase lahtivõtmisest ja Hiina viimisest, mille järel olid ka neil seal 6,5 meetri kõrgused sulatusahjud. Ma ei tea täpselt, miks on ahju kõrgus oluline aga ilmselt see mõjutab saadava terase puhtust või kvaliteeti.

Mina näen praegu Hiinas toimuvat kõige tavalisemat majandusbuumi, mis suurendab küll tarbimist ja loob neile näilist heaolu aga oma aluste poolest ei ole jätkusuutlik. Samamoodi on ameeriklased oma eluolu parandanud, järjest suuremate majade omandamise ja peres mitme auto kasutamisega kuid nad on seda finantseerinud ka ennast laenudesse mässimisega. Kinnisvara rajajad võivad Hiinas minna isegi selleni, et lammutamisele määratud majast elanike välja ajamiseks viivad sinna sadu mürgiseid skorpione.

Peamine küsimus on aga selles, et minu arvates kapitalism ei sobi Hiina ühiskonna väärtushinnangutega. Nende usk on teinud nad teistsuguseks kui olid eurooplased, kes jõudsid artistokraatia järel kapitalismini. Ma lugesin kunagi ka ühte artiklit, et miks Hiinas ei tekkinud keskajal kapitalism ja kahjuks ei mäleta enam, millised olid argumendid aga see on küll meeles, et Hiina oli Euroopast tehnoloogilise arengu poolest märgatavalt ees aga seda viimast sammu kapitalismini ikkagi ei teinud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga