blogid ja internettinimesed

ID-kaardita saab ka hakkama

Ma polnud mitu kuud kasutanud ID-kaarti ja seda paar päeva tagasi tehes, sattusin ebameeldiva kogemuse otsa. Esiteks teatas süsteem, et minu pakutud PIN kood on vale. Ma polnud selles väga kindel, et millised olid 2 viimast numbrit ja siis proovisin sellega 3 erinevat varianti. Ilmselt liiga kaua aega proovisin, sest ühekorra oli kaart lukus. Hakkasin siis üldse kontrollima, et kas kaardilugeja oli töökorras. Tuligi välja, et vahepeal arvutis tarkvara uuendadas oli lugeja draiverid kaduma läinud. Mul ei olnud varasemat tarkvara käepärast ja mõtlesin siis internetist võtta viimase versiooni installer.id.ee lehelt ja selleks oli 3.4 koos kõigi draiverite ja tarkvaraga. Pärast paigaldamist polnud endiselt arvutis märke kaardilugeja tuvastamisest ja pidin ikkagi üles otsima selle möödunud aasta alguse tarkvara, millega lõpuks sain ka tuvastuse tööle. Minu jaoks oli see meenutuseks, et kui mingit infot ei kasuta (näiteks ID-kaardi PIN koodi), siis see pannakse mälus kaugemale ja seal võib see muunduda. Ma sain oma koodid taaskord tööle, sest mul oli alles aastaid tagasi saadud ümbrik PUK koodiga (sellega saab lukustatud PIN koode avada ja uue määrata) ja selles eelmise aasta tarkvaras oli ka utiliit nimega “ID-kaardi utiliit”, mida ma selles uuemas versioonis kindlasti ei näinud. Võimalik, et samasugused kaardi koodide lahti lukustamise võimalused on ka uuemas tarkvaras aga kuna sellel puudub toetus minu kaardilugejale, siis jään pigem varasema tarkvara versiooni juurde.

Mis kõik toob meid tagasi selle juurde, et arvutit tuleb aina ja pidevalt uuendada ja midagi lisada, sest vahepeal kõik areneb ja muutub. Kui ma otsisin seda PUK koodi ümbrikku, siis sattusid mulle näppu ka kunagi pankades kasutatud plastikust koodikaardid. Tänapäevaks on alles jäänud ainult kordumatute koodide kaardid või siis kehtestatud väga väike tehingupiir korduvate koodide kasutamiseks. Enamasti suunatakse ikkagi PIN-kalkulaatori ja ID-kaardi kasutamisele. Kas kunagi tuleb ka aeg, kus panka saad näiteks sõrmejälje või silma vikerkesta abil?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga