Reformikad kulutavad raha pimedatele telekanali tegemiseks

Reformist Ants Leemets on puuetega inimeste organisatsiooni juhina vist nõusse saanud Eesti Reformierakonna Ringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa (endine kultuuriminister ja reformist), kes nüüd räägib plaanist avada järgmisest aastast pimedatele mõeldud telekanal. Seda eristaks tavalisest televisioonist see, et filmide subtiitrid loetakse kõnesüntesaatori poolt vaatajatele-kuulajatele ette.

Ma olen teinud ümberjutustusi ja tean nii mõndagi subtiitrite kohta. Näiteks kuulmispuudega inimestele on spetsiaalsete lisandustega tiitrid, kus selgitatakse ka helitausta (muusika, ukse avamine, jne) ehk need ei ole samad kui igapäevaselt nähtavad subtiitrid. Järelikult peaks keegi selle kanali tiitrid ka eraldi üle vaatama, sinna ei saa panna päris tavalisi tiitreid tavalisest televisioonist.

ERR-i rahastust tuleb tugevalt kärpida, sest taolise nišši jaoks ei tohi eraldi telekanalit avada. See on ilmne raha raiskamine.
Lahendus on palju lihtsam. Tiitrid tuleb edastada eraldi pildist (failina) ja mitte neid kaadrite peale kleepida. Kui tiitrifail on eraldi, siis peaks olema tehniliselt juba lihtne selle alusel ka teksti kõnesünteesi abil esitada. See on funktsioon, mida räägiti digitelevisiooni tulekul, et saab võimalikuks erinevates keeltes (eesti, vene, inglise jne) tiitrite valimine. Kui Eesti telekanalite subtiitrid oleksid edastatud eraldi failidena, siis oleks lihtsam spetsiaalse digiboksi abil neid ka ette lugeda ehk teksti sünteesida. Ma ei tea, kas selline digiboks eksisteerib või mis on selle hinnad (pimedate asjad on tavaliste inimeste omadest tavaliselt 10 korda kallimad) aga taoline lahendus oleks palju mõistlikum kui teha umbes 7500 pimeda inimese jaoks oma telekanal. See oleks veel väiksem vaatajaskond kui TTV-l ehk sinna Alo-TV kanti! Palun vabandust, see tartlaste telekanal on ilmselt ka suurema vaadatavusega kui 7500 inimest üle Eesti.

Minu esimene kokkupuude arvutile mõeldud künesünteesi programmiga oli 2007. alguses ja nüüd 4 aastat hiljem sama teemat uuesti uurides, ei leidnud ma mitte ühtegi uut programmi. Võimalik, et seda kusagil arendatakse aga pole veel avalikuks tehtud. See 2007. aastal olemas olnud eesti keele kõnesünteesi programm pole samuti inimhääle sarnane aga oma funktsiooni ta täidab. Viitasin TTÜ Küberneetika Instituudi, Eesti Keele Instituudi ja OÜ Filosoft’i programmile.

Ma arvan, et see on järjekordne reformistide “lastehoiu teenuse portaal” ehk kulutatakse miljoneid ja tegelikult sellest midagi ei saadagi. Seda projekti kavatsen edaspidi kohe lähemalt uurida, sest see lõhnab tõsiselt väärkasutusele. Enne seda peaks ETV avama täielikult venekeelse telekanali, millel oleks umbes 270 tuhat vaatajat ehk umbes 36 korda rohkem.

Sellest ETV kavast kirjutas EPL: http://www.epl.ee/artikkel/601639

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga