Keskklassi kadumine

Oma maja või korter võiks olla keskklassi tunnuseks. Vähemalt Ameerikas on sellest lähtutud, et vaesed on üürilisteks. Sama mõttemudelit on ka Eestis kasvatatud, et kodu tuleb laenuga soetada ja raha selleks annab pank. Kui taoliste inimeste käest küsida, et kas nemad on selle kinnisvara (maja või korter) omanikeks, siis suure tõenäosusega nad vastavad jaatavalt. Ometigi on lepingute järgi võimalik olukord, kus paari igakuise laenumakse tegemata jätmisel võidakse “nende” kinnisvara ära võtta. Järelikult need omanikud ei olegi nagu omanikud, sest õigus kuulub pangale, kes neile laenu andis ja tegelikult on nad üürnikud pangale kuuluval kinnisvaral.

Ma olen mõelnud ja mitte suutnud aru saada, et kuidas ENSV aegadel inimesed ehitasid omale majad ja seda ilma laenu andvate pankadeta. Või oli võimalus laenu saada? Ilmselt ehitati jupikaupa ehk säästude kogunemisel osteti jälle materjale ja ehitati natuke edasi kuni lõpuks saadigi valmis.

Tänapäeval tähendab maja ehitamine seda, et võtad pangalt laenu ja ostad või ehitad maja suhteliselt kiiresti aga seevastu värised ülejäänud aastakümned, et sellest ei jääks ilma. Tavaliselt on selleks suurem risk majanduslikult rasketel aegadel kui tööturul on keeruline olukord ja laenumakse tegemine ei ole enam nii lihtne. Võib järeldada, et laenuga koormatud kinnisvara omanik võib ennast tõelise omanikuna tunda alles pärast viimase laenumakse tasumist, sest kuni selle ajani on riigi poolt kaitstuna esikohal laenu andnud isiku huvid.

Pealkirja juurde tagasi tulles, siis ilmselt olemegi viimasel aastakümnel näinud jõudsat keskklassi kadumist ja inimeste muutumist pankade üürnikeks. Nad ise peavad ennast muidugi omanikeks aga see on raha alase teadmatuse tulemus ja tõelise olukorra eest peitu pugemine. Heaküll, praeguse kriisi elasid üle aga majanduskriise tuleb kindlasti ka edaspidi ja mis saab siis kui oled 20 aastat laenu tagasi maksnud ja siis jääd 21. aastal jänni, sest oled selleks ajaks tööturul vähem konkurentsivõimeline kui praegu (oled ju +20 aastat vanem) ning pank paneb Sinu eelneva 20 aasta elukoha või koduks nimetatud kinnisvara müüki. See on täiesti võimalik areng aga praegu sellele ette ei mõelda. Arvatakse, et praegused sissetulekud jäävad samaks ka aastakümnete pärast kuid nii ei pruugi juhtuda.

Kas ühisraha euro tulekuga on laenumaksed läinud väiksemaks? Ma vaatasin euribori kurssi ja see on alates jaanuarist ligikaudu kahekordistunud. Tõsi, möödunud aasta lõpus oli see üks madalamaid läbi ajaloo kuid ilmselt seda tõstetakse ja näeme ka 4-protsendili aegada tagasitulekut. Näiteks 2007. aasta juulist kuni detsembrini oli see 4,1 kuni 4,2 protsenti. Praegune 1,1% tundub sellega võrreldes isegi väike.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga