Eesti keskmine palk oli 2010. aastal 9940 krooni ehk 635 eurot

484 450 inimest deklareerisid palka kogusummas 57,7 miljardit krooni (3,7 miljardit eurot). See tähendab, et 2010. aasta tuludeklaratsioonide põhjal oli keskmine palk 9940 krooni (635 eurot), mis on 150 krooni (9,6 eurot) vähem kui eelmisel aastal.

http://www.emta.ee/index.php?id=30789&tpl=1026

Selline oli 23. augusti Maksu- ja Tolliameti pressiteade möödunud aasta tulude kohta. Kas meil on tõesti ainult 484 450 palka saavat inimest? Pensionäre on meil suurusjärgus 300 tuhat või natukene üle. Ma ei suuda ka leida võimalust, et peale nende palka deklareerinud inimeste on Eestis veel umbes 90 tuhat inimest, kellel on Haigekassa sotsiaalkindlustus ja nad on samas arvestuses töötavate inimestega. Mina ise olen siiani arvestanud Eesti tööhõive ja töökohtade alusena Haigekassas sotsiaalkindlustusega inimeste arvu, mis möödunud aastal oli väikse kõikumisega 572 ja 574 tuhande vahel, sest töökoht annab ka haiguskindlustuse. Muidugi on sellele lisaks veel võrdsustatud isikud ehk siis mitte töötavad, kelle eest maksab riik. Või vähemalt siiani ma arvasin sedasi. Mis siis kui Eestis ongi 484 tuhat palgatöötajat ja Haigekassa andmetes on need täiendavad 90 tuhat ka selle tõttu, et nad on loetud võrdseteks palga saajatega? Igatahes on meil nüüd väga erinevaid numbreid tööhõive kohta. Madalaim on Maksuameti 484 tuhat, siis tuleb Haigekassa 570 tuhat ja suurim on Statistikaameti umbes 650 tuhat. Sellise segaduse peale pole üllatav, et riiklik programm ei saavuta oma eesmärki, sest lähteandmed võivad olla vähemalt 25 protsendi või veerandi võrra valed.

Eesti keskmine palk osutus ka parajaks mulliks. Maksu- ja Tolliameti järgi oli see 2010. aastal 9940 krooni aga Statistikaameti järgi 12 397 krooni ehk 792 eurot. Nendes numbrites on statistikute tulemus 19,8% suurem. Mõtleme korra, mis kõik oleks teisiti kui keskmine palk oleks alla psühholoogilise 10 tuhande piiri? Siis saaksid Riigikogu liikmed suurusjärgus 10 tuhat krooni (9828) kuus vähem palka, samuti ka ministrid ja vaene president Toomas Hendrik Ilves kaotaks lausa 12285 krooni igas kuus. Kokkuhoid Riigikogus oleks saadiku kohta aastas 118 tuhat krooni või kõigi peale 11,9 miljonit. Selle kõige juures kirjutab lasteaedade erastaja Liisa-Ly Pakosta, et lasteaedadele tuleb anda rohkem raha juurde. See on populism, sest tegelikult hääletas tema ka koolitoetuse maksmise lõpetamise poolt.

Kindlasti teevad nii EMTA, Haigekassa kui Statistikaameti töötajad oma tööd parimal võimalikul viisil aga nende saadavad tulemused on ikka liiga erinevad, et mahtuda lihtsalt mõõtmisvea sisse. Kusagil on mingi süsteemne viga, kas siis mõõtmise metoodikas või avaldatud andmetes.

Mis kõige kurvem, siis erinevatest allikatest pärinevate andmete võrdlemisele praktiliselt võrdlust ei tehta. Isegi kui seda tehakse, siis mingit selgitust ei järgne. Näiteks selle keskmise palga erinevuse tõi viimases lauses välja ERR http://uudised.err.ee/index.php?06233190 aga see oli ka kõik.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga