Eesti keskmine palk Maksuameti ja Statistikaameti võrdluses

Kirjutasin kolmapäeval oma blogis, et Maksu- ja Tolliameti andmete järgi oli möödunud aastal Eesti keskmine palgatulu alla 10 tuhande krooni kuus. Statistikaameti väitel on see jätkuvalt aga üle 12 300 krooni. Tegin siis tõsist uurimistööd nende kahe ametkonna arhiivides ja tuvastasin erinevate aastate deklaratsioonide kohta avaldatud andmete alusel järgneva graafiku. See arvestab Maksuametile laekunud deklaratsioonide üldarvu, mis on jagatud deklareeritud palgatuluga ja taandatud läbi aastase keskmise tulu igas kuus keskmiselt saadavaks summaks. Loomulikult on ka siin sees nii madalamad kui kõrgemad palgad ja loomulikult preemiad. Graafik tuli järgmine.

Maksu- ja Tolliameti andmed Eesti keskmise deklareeritud palgatulu kohta aastatel 2003. kuni 2010. Graafik Virgo Kruve
Maksu- ja Tolliameti andmed Eesti keskmise deklareeritud palgatulu kohta aastatel 2003. kuni 2010. Graafik Virgo Kruve

Võtsin ka Statistikaameti lehelt http://www.stat.ee/34204 keskmise brutotulu näitajad, liitsin need aasta peale kokku ja leidsin keskmise summa kuus (eurodes) ning lõpuks korrutasin läbi ametliku kursiga 15,64 ning sain keskmise palga Statistikaameti arvude järgi. Graafik tuli järgmine.

Maksu- ja Tolliameti keskmine palk võrrelduna Statistikaameti keskmise brutopalgaga. Graafik Virgo Kruve
Maksu- ja Tolliameti keskmine palk võrrelduna Statistikaameti keskmise brutopalgaga. Graafik Virgo Kruve

Graafikul numbriliselt välja toodud summad on Maksuameti summad. Kui ma neid tulpasid vaatan, siis kuni 2008. aastani olid need kas üsna võrdsed või erinesid umbes 1000 krooni (2005. aastal Statistikaametil rohkem). Seevastu on alates 2009. aastast toimunud Maksu- ja Tolliameti andmete järgi keskmise palgatulu märgatav kukkumine ehk langemine allapoole 2007. aasta taset aga Statistikaameti järgi on keskmine endiselt kõrgem kui 2007. aasta tipp. Sellest vastuolust ma ei saa aru. Kuidas saab olla, et kärped pole palka vähendanud?

Kui ma peaksin valima nende kahe ametkonna andmete vahel, siis eelistan Maksu- ja Tolliameti numbreid, sest need on maksudeklaratsioonide järgi. Ma muidugi ei vihja, et Statistikaamet arvestab sisse ka ümbrikupalgad aga mingi meetodi muudatus on toimunud, sest enam ei käi nende kahe ametiasutuse andmed üldse mitte käsikäes.

One thought on “Eesti keskmine palk Maksuameti ja Statistikaameti võrdluses

  • 20. september 2012 at 17:46
    Permalink

    I never in a million years would have gotten the notion to look at
    things that way. This will make my life a bunch easier.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga