eliitinimesed

Euroopa Komisjon trahvib Rootsi riiki inimeste telefonide ja interneti logimata jätmise eest

Rootsi riigi vastu on Euroopa Kohtu poolt esitatud trahvinõu, sest nad ei ole kehtestanud Euroopa Komisjoni antud tähtajaks telefoni- ja internetiside pakkujatele kohustust tarbijate andmeside salvestamiseks. Tähtaeg vastava seadusandluse kehtestamiseks oli 2007. aasta september.

Möödunud aastal lõpus esitas Rootsi tsentristlik-konservatiivne valitsus vastava eelnõu parlamendile aga märtsis suutsid 3 opositsiooni erakonda selle õiguskomisjoni tagasi saata, kuhu see jääb veel vähemalt aastaks. Eelnõu tagasilükkamise põhjuseks sai mure võimaliku andmete terviklikkuse pärast. Ilmselt tähendas see muretsemist eraelu puutumatuse pärast aga Rootsi raadio tekst ei täpsusta seda. Viimased arengud loos on sellised, et Rootsi valitsus on protestinud 14 miljoni euro suuruse trahvi vastu, sest pole varem keeldunud Euroopa Liidu regulatsioonide jõustamisest. Mõneti saan ma sellest ebaõiglusest ka aru, sest võimul olevad poliitikud nuhiksid inimeste elektroonilise andmeside järele, nimetades seda kasvõi kuritegevuse vastaseks võitluseks aga see halb opositsioon on selle katsed siiani nurjanud. Ilmselt valitsuskoalitsiooni meelest peaks trahvi maksma opositsioon. Vahemärkusena olgu öeldud, et Rootsis on Keskerakond valitsuses.

Eesti riik on vastavad seadused juba vastu võtnud ja meil käib inimeste elektroonilise side talletamine juba 2008. aastast täie hooga. Seejuures telefonide pealtkuulamise ja logimise süsteemi ehitamise maksis kinni maksumaksja ehk nuhitav.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga