inimesedmajandus

USA majandusse pumbatakse veel 400 miljardit dollarit ehk tuld kustutatakse bensiiniga

Finantsturud on likviidsusest juba lõhki minemas. USA föderaalreserv teatas möödunud nädalavahetuse kohtumisel Euroopa Keskpanga inimestega, et Euroopa pankadele antakse piiramatus ulatuses dollarilaene kuni 3 kuulise tähtajaga. Sellega soovitakse leevendada lühiajalise likviidsuse muresid.

Kolmapäeva hilisõhtul tuli ka teade, et FED on otsustanud käiku lasta 400 miljardi dollarilise võlakirjade ümbervahetamise projekti, et suruda laenude intresse veelgi madalamale, seeläbi jätta tarbijatele rohkem raha kätte ning saavutada majanduse kasvamine.

Poliitika nimeks on operatsioon Pööre (Operation Twist), millega müüakse USA valitsuse lühiajalisi võlakirju ja ostetakse rohkem pikaajalisi võlakirju 400 miljardi dollari väärtuses. Tegemist on väiksema sammuga kui varasemad “quantitative easing” (kvantitatiivne kergendamine) nimelised raha käibelepaiskamise programmid, kus FED pumpas majandusse raha läbi pankadelt mitmesuguste varade ostmise.

Sellele uudisele reageerisid börsid üksmeelselt langusega, Dow Jones kaotas kohe 2,5% ja pärast seda on langus olnud Aasias, Euroopas ja USA-s suurusjärgus 5 protsenti (neljapäeval). Täna on reede ja börside langus jätkub.

Miks finantsturgudele ei meeldi raha juurde lisamine süsteemi? Kas neil võib olla midagi selle vastu, et raha tuleb turgudele ja see võiks tõsta ka kaubeldavate väärtpaberite, võlakirjade ja tuletisväärtpaberite hinda? Rääkimata muidugi kulla hinnast, mis on nii mulliks muutunud. Ilmselt on turud saanud rahast küllastunuks ja igasugune täiendava koguse lisamine ei tekita mitte optimismi ja hindade tõusu, vaid hoopis süvendab muresid ja viib languseni.

Siiani on keskpangad käitunud põhimõttel, et kriisi korral ujuta turud üle likviidsusega (rahaga) ja pärast paanika möödumist pühi see lapiga börsipõrandalt kokku. Praegusel juhul on maailma börsid justkui põlemas võlgade tõttu (riikide võlakirjad) ja igasugune võlakirjade jaoks raha juurde lisamine on justkui tule kustutamine bensiiniga. Kuigi meile õpetatakse, et tule kustutamiseks on vaja sellele midagi peale valada (tavaliselt vett), siis mitte kõik vedelikud pole selleks sobilikud ja selle erisuse märkamata jätmise tõttu näemegi börsidel langusi. Mina seostaksin seda 2. augusti USA otsusega, et nad pigem tõstavad oma laenupiiri kui hakkavad kärpima.

2 thoughts on “USA majandusse pumbatakse veel 400 miljardit dollarit ehk tuld kustutatakse bensiiniga

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga