inimesedmajandus

50% Kreeka võlgadest kirjutatakse korstnasse?

26. septembri BBC teatas võimalusest, et 50% Kreeka võlgadest kirjutatakse korstnasse.
26. septembri BBC teatas võimalusest, et 50% Kreeka võlgadest kirjutatakse korstnasse.

Ohtlikud teemad on meediasse jõudnud. Kui juba arutatakse võimalusega, et 50% Kreeka senistest võlgadest on lootusetud ja tuleb bilansist maha kustutada, siis taolise olukorra realiseerumine muutub tõenäolisemaks. See on justkui ennast täitvad ennustused.

Ma ei taha ka soovitada, et probleemide vältimiseks ei tohiks nende tekkimisest ja arenemisest infot jagada. Muidugi peab infot olukorra kohta edastama aga probleem on selles, et rahvusriigid on sõltuvad varasemate laenude tagasimaksmiseks uute laenude juurde saamisest ja nende kasvanud intressid viivad allakäigu spiraalini. Senine majanduskasv eeldas odavate intressidega laenuraha pealetulekut aga see aeg on nüüd mööda saanud. Selle pärast ongi Kreekas, Portugalis, Iirimaal ja Itaalias võlgadega probleemid.

Täna on meil teisipäev. Kreeka peaminister George Papandreou lendab täna Berliini, et selgitada Saksamaa kantslerile Angela Merkelile tema riigi olukorda. “Me ei paku abi mitte selle pärast, et mõnel maal on palju võlgu. Me aitame selle pärast, et ühine valuuta püsiks tugevana,” ütles Merkel erakondlastele Karlsruhes kõneldes.

Sakslased on mures laenuraha saatuse pärast, sest nende endi pangad on Kreekale laene andnud. Seega ei toimu kreeklaste päästmine, vaid Saksa pankade investeeringute päästmine. Saksa poliitikud on rääkinud garantiifondi tõstmisest 780 miljardini aga ilmselt ei leiaks see piisavalt poliitilist toetust. Ühest taskust maksumaksja raha teise (pankade) taskusse tõstmine ei erine märgatavalt sõelaga vee kandmisest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga