inimesedpoliitika

Ametisse nimetatud Toomas Hendrik Ilvese uus viisaastak kadriorgiat

“Temast on saanud üleajateenija ja “lombakas part” ehk ameerika keeli see, kes on lõpusirgel ja vaba,” kirjutas Jüri Estam Delfi arvamusloos. Eesti keeles tõlgitakse “lame duck” hoopis kui hädavares. Selle teadmiseks peaks muidugi olema Eestis pikemalt elanud, sest viimasel ajal seda sõna eriti ei kuule. Asemel on tulnud luuser ja muud uuemad väljendid.

Mina olin ka sellel 2006. aasta septembrikuu päeval seal Tammsaare pargis Estonia juures, kuni Ilves tuli valituks osunult välja, saadetuna ihukaitsjatest, istus autosse ja läinud ta oligi. Ei mingit suhtlemist inimestega, täielik barjäär vahel. Järgnevad aastad on seda isegi süvendanud. Näiteks sai maksumaksja THI-le kuuluva Erma kinnistu ülalpidajaks ja tema naine Evelin tundub olevat abielus maksumaksjaga, sest me tasume tema hobide eest. Kui Toomas oleks midagi ameerikalikku, siis ta võiks teha nagu nemad seal, kes maksavad palka ainult presidendile ja mitte ühelegi tema perekonna liikmele. Seejuures täidavad ka Michel ja tütred presidendi perekonnas oma rolle, kuid neile tasub selle eest Barack. Isegi ametisse nimetamise päeva kleidi ostis abikaasa, mitte USA maksumaksja. Eesti tuleks dekoliniseerida sovjeti kultuurist, kus eliit kasutas perekondlikult neid hüvesid, millele sai ligipääsu keegi ametikoha kaudu.
Ma arvan, et järgmine kadriorgia viisaastaks tuleb ilmselt igavam kui senine.

Mis puutub aga meie vaesusse või lääne jaoks klantspildi maalimist, siis selles aitab meid vana hea petmisvahend ehk statistika. Näiteks Statistikaameti järgi oli 2010. aastal Eesti keskmine palk 792 eurot või 12386 krooni kuus, kuigi Maksu- ja Tolliameti (EMTA) andmetel oli eelmise aasta tuludeklaratsioonide alusel keskmine brutopalk 9940 krooni kuus. See on erinevus viiendiku võrra! Kui kõrgemad ametnikud ja Riigikogu saadikud saaksid palka EMTA-le esitatud tuludeklaratsioonide järgi, siis nad oleksid mullu kaotanud 19,74% oma sissetulekust. Võrreldes 2008. aastaga on Statistikaameti keskmine palk langenud 4% (niipalju tunneb majanduskriisi näiteks Ansip, Ilves, Ergma ja teised keskmise palgaga seotud ametikohtadel olijad oma sissetulekutes) aga Maksu- ja Tolliameti järgi on kogu riigi maksutulu langenud koguni 22,6%. Teenitud palgatulu üldsumma on EMTA järgi kahe aastaga kahanenud 29,06 miljardit krooni ehk 33,4%.

See asjaolu, et Maksuametis deklareeritud tulud on 2009. ja 2010. aastal järsult langenud aga see ei kajastu statistikas, lubabki Andrus Ansipil edasi väita, et „Kui see on kriis, siis ainult sellises kriisis ma elada tahaksingi.”
Selle nähtuse kohta, kus Eestis on keskmise palga numbrites märkimisväärne erinevus saab lähemalt lugeda siit “Ansip naeris välja Eesti ametnike andmed
Seal on ka graafik Statistikaameti ja Maksuameti tulumaksust alates 2003. aastast. Nende andmete märgatav lahknemine toimus just 2009. ja 2010. ning see annab aluse oletada, et meie statistikat on hakatud manipuleerima (kreekastumine), et Brüsselis käivad ametnikud ei peaks häbenema meie vaesust.

Reformierakond täidab enamasti oma lubadused kas pooles ulatuses või kordades pikema perioodi jooksul. Mina mäletan, et 2007. aasta valimistel oli neil reklaam “maksuvabad reeded,” kus talumees andis neljapäeval jalast püksid ja siis reedel kargas paljaste jalgade välkudes kaerajaani tantsida. Eesti rahvaga on samamoodi juhtunud, meilt on püksid jalast tõmmatud aga tantsime ikka uhkelt edasi. Kasvõi üritused Märkamisaeg, Ühtelaulmine, Vabaduse laul, rahvatantsuga talvel lumes ja suvel Eestimaa teedel.

Isegi sellele eelnevale vaatamata kavatsen internetist vaadata kell 15 toimuvat Riigikogu istungit, kus Toomas Hendrik Ilves saab taaskord kaela ametiketi ja annab ametivande. Mul tekkis selline küsimus, et kui eelmisel korral andis Arnold Rüütel selle talle üle, siis kes teeb seda nüüd kui ta ise on ka eelnev sellest loobuja? Veel üks põhjus, et vaadata. Veel 2006. aastal oli sündmus väärt ETV otseülekannet aga nüüd ei leia seda ühegi telekanali kavast. Isegi mitte Tallinna televisiooni kavast. Muideks, mul on unistus, et Riigikogu istungid oleksid digi-tv kaudu jälgitavad, sest tegemist on ühe kallima inimtöö viisiga kui arvestada nende istungite aega ja palkadeks kuluvaid miljoneid. Ah, saab ka ilma, ega populismi hulk selle puudumisest väiksemaks ei jää.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga