blogid ja internettinimesedtelevisioon

Millal te viimati UFO-dest lugesite?

Ma mõtlen just meedias kajastamisena UFO juhtumit. Mina näiteks ei mäleta juba aastaid, et oleksin teleuudistes või pikemates saadetes sellel teemal midagi näinud. Võimalik, et mul on valikuline mälu ja olen selle kui ebaolulise info oma mälus kaugeimatele “riiulitele” talletanud aga mulle tõepoolest ei meenu juhtumeid seoses lendavate objektide ja maaväliste olenditega.

Tegin natuke internetis info otsimist ja selle peale meenus, et 2007. aastal oli brittidel suurem UFO-toimikute avalikustamine. Peale selle polegi justkui midagi olnud.

Küsimus UFO-de kajastamisest oli retooriline, sest meedia seisukohalt pole see oluline. Nad räägivad ja kajastavad seda, mis toob vaatajaid. Lihtsalt enam pole need ajad kui Eestis oli valdavalt paar-kolm telekanalit ning Kersna ja Vigla tegid saateid, mis tõid inimestelt ka kaasamõtlemist. Ma mäletan siiani seda lugu Viitna UFO kohta, mis ilmselt oli väljamõeldis. Siis oli veel Tallinnas mingi Hõbekuuse tänaval maja hoovis kahtlane objekt, mida peeti lausa UFO-de poolseks majakaks. Ma pole kuulnud ega lugenud, et see küsimus oleks saanud vastatud või sealt oleks mõni tulnukas välja tiritud. Küll mäletan seda, et mingi selgeltnägija väitis ennast ühenduses olevat sealse tulnukaga, kes oli suundumas tööjaama Kuul. Võimalik, et vahepeal on asjad mälus ka ebatäpsemaks muutunud, kuid igatahes pole enam UFO-de teema aktuaalne.

Nüüd on programme ja kanaleid sedavõrd palju, et infoväli on killustunud ja igaüks on oma nišši pugenud. Näiteks Tõelise TV ehk TTV kriitikud mainivad enamasti, et seda kanalit nad ei vaata ja juhtusid ainult seda ühte saadet nägema ning teevad siis selle põhjal üldistuse kogu programmile. Või kuulutavad kogu asja ebavajalikuks, sest sama raha võiks kusagile mujale Tallinnas panna näiteks betooni või krohvi. Selle peale ei mõelda, et Eestis on valdav enamus inimesi paiksed, kes ei käi pealinnas isegi äkki kord aastas, sest neil pole lihtsalt vajadust. Tööinimesed, pensionärid ja õpilased saavad oma asjad aetud ja elu korraldatud ka maakonnakeskusest ning pealinna tullakse harva. Selles mõttes on see justkui aken teise maailma, Eesti suurimasse omavalitsusse, kus toimuv tundub hoopis teistsuguse eluna. Näiteks Taheva valla eelarvest kulus 2009. aastal 58,5% sotsiaalse kaitse kulutusteks ( sotsiaalabi, toimetuleku toetused). See näitab kui vaeselt võidakse mõnes vallas elada kui üle poole rahadest kulub äraelamise kindlustamiseks. Tallinnas oli see näitaja 8,6% eelarvest. Muidugi võib vaielda, kas toimetuleku piiril elaval inimesel oli raha digiboksi soetamiseks või suudab ta nüüd kütte ja elektri eest maksta aga vähemalt on tal infokanal, et ka teistsugune elu on võimalik. Mis muidugi ei tähenda üleskutset Tallinna kolimiseks ja oma valla tühjaks jätmiseks, lihtsalt inimestel on ka muid vajadusi peale sooja eluaseme ja toidu ning seda täidab TTV.

Tegin plaanitust pikema vahelepõike linnatelevisiooni juurde aga viitan lihtsalt sellele, et telemaastikul on kanalite arv suurenenud ja vaatajate jaoks leitakse muid teemasid peale UFO-de. Ma usun, et mingil määral on nende kajastamisega nagu pommiähvarduste tegemisega. Kui meedia nendest räägib, siis sagenevad ka teated ähvarduste tegemisest või UFO-de nägemisest.

Reede õhtul vaatasin selget öist taevast ja mõtlesin neile kirkamatele ja natuke tuhmimatele tähtedele. Ennekõike sellele, et kui paljudel inimestel on aega üldse pilk sinna üles suunata ja mõelda tähtede liikumisele? Näiteks mina märkasin umbes kuu või rohkem tagasi, et lõunataevas on üks väga hele täht või objekt tekkinud. See püsis paigal ja järeldasin, et küllap see on mingi planeet. Võtsin appi tähekaardi ja sain selgust, et tegemist on Jupiteriga. Ma ei tunne, et saaksin seda teadmist kuidagi oma igapäevases elus kasutada aga lihtsalt teadmine, et määratlesin ühe meie tähesüsteemi planeetidest, tundus kuidagi meeldivana.

Mitte sedavõrd meelivana, et oleksin valmis külma ilma trotsima ja tähti vaatlema, lootuses midagi erakordset märgata. Ilmselt on ka Eestis neid inimesi, kelle harrastuseks on astronoomia. Vähemalt telekast nägin ühte sellist meest, kes oli omale teleskoobi ja vaatlustorni sisse seadnud vist isegi Tallinna piiresse (Nõmmele äkki). Ma tean seda, et tehisvalgus pole taeva vaatlemiseks hea ja asustatud piirkonnad on valgusreostuse tõttu keerulised vaatluse kohad aga sellegi poolest oli sellel õhtul hea korraks seisatuda, vaadata ülesse ja hakata hoomama neid valguse täpikesi.

Tulles tagasi UFO-de teema juurde, siis praeguseks tundub see olevat asendunud märksa maisemate asjadega. Ennekõike info katastroofide ja ees ootavate õnnetuste kohta (kliima soojenemine / jahenemine, võlakriis, eurokriis, töötus, jne.). Kellel olekski selle kõige kõrval aega mõelda, et äkki on meist eemal ka mõistuslik elu ja nad on siiapoole teel, et meiega ühendust võtta? Pärast inimese orbiidile lennutamist saime teada, et paradiis ei asugi planeedi Maa kohal. Mis tuletas mulle meelde ühte USA usklikku, kelle meelest pidi Piibli järgi maailmalõpp saabuma selle aasta mais ja kui seda ei juhtunud, siis teatas ta uueks kuupäevaks 21. oktoober, mis samamoodi pole teostunud.

Meil kõigil on igapäevaselt sedavõrd palju põnevat või hädavajalikku teha, et küsimus teistsuguste eluvormide või kosmose mõõtmete üle ei tulegi meelde.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga