blogid ja internettinimesedmajanduspoliitika

Info lekkib Andruseni välja

Järgnev on tõesti sündinud lugu. Suhtlusprogrammis Skype on domeenidest huvitunutel vestlusring. Seal on üldiselt kirev seltskond, alates hostingufirmade töötajatest, ettevõtjatest, tudengitest kuni parteide kontoris töötajateni. Poliitiliselt olid olemas REF, IRL, SDE, KE ja isegi Iseseisvuspartei. Mõnikord läheb asi ka teema väliseks ja mõnikord ka poliitiliselt kuumaks aga üldiselt on seal arutelu interneti teemadel püsinud. Mis on huvitav, siis algselt oli see mõeldud just EIS-i kavandatud reformi korrigeerimiseks, pärast seda on seal leitud ka teisi jututeemasid.

Selle vestlusringi info lekkib vajadusel kuni peaministrini välja. Lausa sedavõrd, et paneb teda oma senist väljaütlemist muutma. Kas te olete kuulnud, et Andrus Ansip parandab vaid natukene aega hiljem oma resoluutselt väljendatud seisukohta? Mina näiteks tean ainult 1 juhtumit ja toon selle kohta näite Riigikogu 12.01.2011 stenogrammist:

(3. Domeenireformist)
Aseesimees Keit Pentus
Kohapeal registreeritud küsimus. Lembit Kaljuvee, palun!

Lembit Kaljuvee
Aitäh! Hea peaminister! 27. septembril eelmisel aastal esines Riigikogu ees majandusminister Juhan Parts ja rääkis domeenireformist. Ta mainis, et tema on endale .ee-lõpulise domeeniaadressi teinud sellepärast, et ta on Eesti patrioot, tal on Eesti pass ja väga palju Eesti-päraseid asju. Kuigi .ee-lõpuline domeeniaadress on kolm korda kallim kui .eu või .com lõpuga aadress. Kas teil on ka ee-lõpuline domeeniaadress?

Peaminister Andrus Ansip
Aitäh! Mul ei ole oma domeeni.

Aseesimees Keit Pentus
Lõpetan selle teema käsitlemise./…/

(5. Põhiseaduse kaasajastamisest)
Aseesimees Keit Pentus
Järgmine teema on põhiseaduse kaasajastamine. Teema tõstataja on Mark Soosaar ja küsimus on suunatud Andrus Ansipile. /…/

Peaminister Andrus Ansip
Aitäh! Ei, ma ei saa teie väidetega nõustuda selles osas, justkui oleks Väino Linde midagi blokeerimas, ja üleüldse ei ole ju esitatud küsimus kuidagi seotud täitevvõimuga. Teie siin Riigikogus saate otsustada, kas põhiseadust muuta või mitte, see ei ole täitevvõimu küsimus. Ma usun, et oleks parem, kui te parlamendiliikmetena suudaksite omavahel suhelda ilma minu vahenduseta.
Aga mul on üks täpsustus domeeniaadressi kohta. Mul ei ole omanimelist töötavat domeeni, aga see ei tähenda seda, et minunimeline domeen ei oleks registreeritud. Igaks juhuks siiski on.

Allikas:  http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm&day=14&date=1294826700#pk7788

See Andrus Ansipi algne väide “Mul ei ole oma domeeni” muutus vastupidise kinnitamiseks “Igaks juhuks siiski on” vaid umbes 10-15 minuti jooksul. Riigikogus jõuti selle aja sees ära käsitleda ainult küsimus kohaliku omavalitsuse olukorrast, mille kohta esitati4 küsimust ja saadi Siim Kiislerilt 4 vastust.

Mis toimus vahepeal, et 5. küsimuse alguses vastati KOV teema kohta ka domeenidest? Selles Skype vestlusringis sai mainitud, et Ansip valetas domeeni registreerituse kohta. Seda märkas üks vestluses osaleja(reformikas) ja teavitas Andrust, et ikkagi domeen on registreeritud. Seega, osalen vestlusringis, milles arutatud teemad võivad muutuda lausa sõnadeks peaministri huultel. Võimas! Või vähemalt nii võiks arvata. Tegelik olukord on aga selline, et käib vaikne mõmisev rahuolu, mingit domeenireformi teemalist arutelu enam praktiliselt ei kohtagi ja igasugused uued ideed summutatakse.

Ma ei saa teisiti kui pean tegema järelduse, et kaksikliit on omavahel ära jaganud ministeeriumid ja tegevusalad. Nad ei võta võõra vastutusala probleemide kohta sõna. Domeenid kuuluvad Juhan Partsi valdkonda ja oravad on selle möödalaskmiste teemal täiesti vakka. Isegi Silver Meikar pole enam nende soosingus. Ta oli ainus, kes toetas avalikult seda teemat.

Kokkuvõttes on Eesti domeenid ka 15 kuud pärast reformi ühed Euroopa Liidu kallimad, vähemalt poole kallimad kui Soomes või Lätis ning mingit mõistlikku hinda pole lähiajal ilmselt mõtet oodata. Suvel lahkusid ITL-i 3 esindajat ja nende kohad on täitmata(vist). Seega on EIS-is esindatud vaid riigi poolne arusaam domeene puudutavates küsimustes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga