blogid ja internettinimesedinternettmajandus

Sotsiaalmeedia väärtus: unustatud google, ülehinnatud facebook

Firma börsile toomine on justkui sellele üldsuselt hinnangu saamine. Investorite pakutav hind pole mitte ainult majanduslike väljavaadete hinnang, vaid ka firma mainest tulenev. Kindlasti on iga IPO ehk aktsiate esmase pakkumise juures arvestatud aktsia tulu teenimise potentsiaali, selle võimalikku hinda spekulantide jaoks ning ka firma elutsüklit. See viimane tähendab, et tuleb arvestada konkurentsiga järgnevatel aastatel ning võimalusega, et keegi teine leiutab midagi veelgi paremat.

Tagantjärgi teame nüüd kuivõrd naeruväärselt ülehinnatud aktsiatega olid esimese laine interneti firmad. Need olid tosin aastat tagasi kuum sõna, sest dot com buum oli oma kõrghetkes. Sellest ajast pärinevaid käsitlusi on isegi naljakas lugeda, sest tookordsed tehnoloogiad on praeguseks sisuliselt käibelt kadunud või tundmatuseni moondunud. Isegi kui need aktsiad pole saanud laialdase eufooria tõttu selliseid ülepaisutatud hinnanguid, oleks neil järgnevate aastate arengute tõttu olnud raske säilitada oma positsioone.

Ilmselt saame Facebooki puhul rääkida täpselt sarnasest sündmuste kordumisest. Investorid loodavad sellega tulu teenida. Esiteks arvataks, et pärast IPO-t on hinnal veel tõusmiseks ruumi. Esimene kauplemispäev näitas, et muutus oli pool dollarit ehk alla protsendi. Praeguseks tühja läinud lootus. Teiseks loodetakse, et leidub veel investoreid, kes mingil põhjusel IPO-st jäid kõrvale ja nüüd tahavad pikemaks perioodiks positsiooni sisse võtta ja selle tõttu on valmis vähemalt IPO-ga võrdset hinda pakkuma. Mina pean ka seda vähese tõenäosusega arenguks, sest vaba raha näib pangasüsteemis kuluvat muude aukude lappimiseks, mitte facebooki pealt teenimiseks aastal 2014. Kolmandaks on võimalus teenida aktsia languse pealt ehk müüa lühikeseks. Minu arvates ongi see kõige tõenäolisem, kus aktsia läheb pärast eufooriat oma tegeliku väärtuse juurde ehk langeb. Kuivõrd palju, ei oska ma prognoosida aga selles olen küll veendunud, et Facebook korraldas oma aktsiate pakkumise sisuliselt firma tipus olemise aastal. Mind ennast vihastas välja aasta alguses tulnud ajajoon ehk Timeline. Lisame siia juurde aina pealetükkivamaks muutuva isikuandmete ja reklaamide seostamise ning näemegi põhjusi, miks kasutajate arv enam samas tempos ei suurene. Mind ennast vapustas üks bloombergi graafik, mis näitas reklaamitulu kasutaja kohta. Kui eelmisel aastal oli veel mingisuguse paarikümne protsendi võrra kasvu võrrelduna eelneva aastaga, siis käesoleva aasta I kvartaliks oli kasv kadunud (0%). See tähendab, et nüüd teeniti sama palju reklaamitulu kui 2011. aasta I kvartalis ühe kasutaja kohta.

Sotsiaalmeedia on pidevas muutumises. Näiteks Youtube loodi umbes 2005. aastal aga tal on tekkinud palju konkurente. Ilmselt suuremal osal eestlastest pole enam rate.ee kontot, sest see pole enam moodne. Samamoodi on ka orkut, netlog ja kes teab mis muude teenustega. Interneti suurim erinevus tavalisest maailmast ongi selle kiire muutumine, mis jätab investeeringu tagasi teenimiseks väga väikse ajaperioodi. Investorite jaoks tähendab see pikaajalise investeerimise võimatust. Maksimaalne aktsia hoidmise aeg saab olla paar aastat, mitte rohkem, sest selle jooksul tuleb järjekordne uus kuum firma, millest kõik on vaimustuses.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga