blogid ja internettpoliitikaReformierakond ja IRL salaliikmed

IRL koristas küüditamist mälestavaid küünlaid kopaga

Pärnus on võimul IRL, Reformierakond ja Toomas Kivimägi valimisliit. Äkki ka SDE, pole eriti oluline. Õhtul süüdati küünad Tallinnas, Tartus ja Pärnus, et mälestada 25. märtsil 1949 toimunud küüditamist. Pärnu üritust korraldas Isamaa ja Res Publica osakond. See nägi nii välja, et õhtul kell 18 süüdati umbes 2000 küünalt. Kell 21 sai ürituse aeg läbi ja nii sõitiski kohale kopaga traktor ning töömehed kühveldasid need küünlad labidaga peale ja viisid ära. Tõenäoliselt prügimäele.

Pärnu märtsiküüditamist mälestavate küünelde koristamine 25.03.2013 õhtul kell 21. Foto Hannele Känd facebookis. Kommentaarid on Elver Loho konto juurest.
Pärnu märtsiküüditamist mälestavate küünalde koristamine 25.03.2013 õhtul kell 21. Foto Hannele Känd facebookis. Kommentaarid on Elver Loho konto juurest.

Täna on see juba palju proteste tekitanud. Isegi president Toomas Hendrik Ilves arvas selle kohta kriitiliselt. Ta muidugi ei toonud välja, et ürituse korraldas ja lõpetas nii häbiväärselt IRL. Jah, töömehed saatis kohale IRL-i liige (1999. aastast) Raul Sarandi, kelle firma tegeleb nüüd Pärnus teede hooldusega.

Teema on minu jaoks häiriv, sest ühelt poolt IRL korraldab aktsioone Venemaa vihastamiseks (küüditamise mälestuspäev, mille süü omistas isegi Toomas Hendrik Ilves Venemaale, kes ei ole selle eest siiani vabandanud.) ja teiselt poolt müüb elamislube SRÜ kriminaalidele. Täpselt samamoodi oli ka selle õhtuga, et pea (IRL-i osakond) süütas küünlad ja 3 tundi hiljem IRL-i saba (Raul Sarandi) saatis oma töömehed seda ära koristama. Ilmselt oleks väiksem pahameel tekkinud siis kui küünlad oleksid saanud põleda järgmise hommikuni, mil nad oleksid ise ära kustunud. Vastumeelsust tekitab just põlevate küünalde koppa tõstmine.

Üks meenutus minevikust on ka Juhan Parts ja punane kraana, millega koristati ära Lihula mälestusmärk. Seesama sõdur oli varem seisnud Pärnu linnas aga sealt maha võetud.

Siit õppetund järgmisteks aastateks, et küünaldega tuleb hoolikalt ümber käia. Need esmalt kustutada ja siis alles asuda koristama, soovitavalt tehes seda käsitsi.

One thought on “IRL koristas küüditamist mälestavaid küünlaid kopaga

  • Tere.

    Täpsustuseks. Konkreetse foto on teinud siiski Ants Liigus, Pärnu Postimees, minu jagatud foto autor Merli Antsmaa.

    Hannele Känd

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga